Župa Don Bosko

Proslavljena 75.obljetnica osnivanja župe Ispis E-mail
Autor: Vladimir Baričević   

Župa sv. Ivana Bosca u Podsusedu proslavila 75. obljetnicu osnivanja

U nedjelju 22. listopada 2017. svečanim euharistijskim slavljem kojemu je predsjedao pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski, salezijanci i vjernici Župe sv. Ivana Bosca u Podsusedu proslavili su 75. obljetnicu osnivanja. Župu je 6. rujna 1942. osnovao zagrebački nadbiskup blaženi Alojzije Stepinac. U njoj je do sada djelovalo 13 župnika i 40 kapelana, uz pastoralnu pomoć mnogih svećenika i redovničke braće salezijanaca.

 

Pripreme za ovu obljetnicu započele su još početkom godine kad je župnik don Rudolf Belko zajedno s požrtvovnim župljanima i vrsnim stručnjacima, obrtnicima s raznih područja gradnje, pokrenuo uređenje unutarnjeg prostora crkve: krečenje, obnove klupa, poda, kora, novog postava grijanja, rasvjete, ozvučenja i ulaznih vrata.  U obnovi je sudjelovala cijela salezijanska odgojno-pastoralna zajednica svećenika i kandidata na čelu s ravnateljem don Mladenom Delićem.

Za sam dan proslave župljani su se pripremali trodnevnicom. Prvi dan, svečaniju svetu misu vodio je don Mihovil Kurkut, ravnatelj izdavačke kuće „Salesiana“. Nakon svete mise upriličeno je  zahvalno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je vodio ravnatelj zajednice, a pjesmom su ga animirali asistent Bruno Rabuzin i prednovaci iz zajednice za odgoj salezijanskih zvanja. Drugi dan svetu misu predvodio je don Tihomir Šutalo, provincijalni ekonom, a vjernike duhovno osvježila prezentacija Torinskog platna, koju je stručno pripremio naš župljanin dr. sc. Stjepan Gjurinek. Sveto platno bilo je izloženo na čašćenje 2015. u prigodi proslave 200. obljetnice rođenja sv. Ivana Bosca. Treći dan trodnevnice svetu misu je predvodio mladi salezijanac don Danijel Vidović koji se prisjetio kako je 2002. godine došao u Podsused u Zajednicu za odgoj, te dana kada je slavio svoju mladu misu. Nakon toga su župljani osvježili svoja sjećanja na proteklo razdoblje mnoštvom zabilježenih uspomena iz povijesti župe. Prezentaciju znalački je priredio gospodin Miljenko Golubić s mnoštvom slika i kratkih filmskih uradaka u kojima su se prepoznali mnogi župljani osobito stariji, pa je to bila prilika da obnove sjećanja na davno protekle događaje. Tijekom cijele duhovne pripreme propovjednici  su naglašavali misao da župa nije crkvena građevina nego da su to  ljudi koji su zajedno sa svojim obiteljima, djecom i mladima, živjeli vjeru slaveći nedjeljnu euharistiju kao i glavne istine vjere slavljene u blagdanima i sakramentima iz kojih su crpili snagu za svoja mala i velika svjedočanstva vjernosti Kristu Gospodinu.

Nedjeljno svečano slavlje započelo je okupljanjem u središtu Podsuseda, kod kipa svetog Ivana Nepomuka, kojega su prijašnje vlasti nasilno uklonile, a koji je prije nekoliko godina obnovljen. Odatle je krenula procesija prema crkvi sv. Ivana Bosca, da bi u 11 sati započelo euharistijsko slavlje. Predvodio ga je pomoćni biskup zagrebački, mons. Mijo Gorski, uz koncelebraciju provincijala don Peje Orkića, svećenika iz kustošijanskog dekanata te nekih od župnika salezijanaca koji su proteklih godina ostavili pastoralni trag u životu župe i njezinih vjernika. Dirljiv trenutak bio je kad je gospođa Marija Mužinić, Micika, u pratnji dviju djevojčica odjevenih u narodnoj nošnji, biskupu Miji predala cvijeće. Ona je prije 75 godina, tada sedmogodišnja djevojčica, istom gestom pozdravila nadbiskupa blaženoga Alojzija Stepinca na misi kojom je proglašeno utemeljenje župe. Na kraju misnog slavlja župnik Rudolf Belko izrekao je zahvalu Bogu za dar obljetnice, biskupu Miji za pastirsku riječ ohrabrenja na putu vjere župne zajednice koja odvažno svjedoči vjeru u svim vremenima i na sve načine, na čemu im je čestitao. Župnik je zahvalio je svećenicima koncelebrantima na čelu s dekanom Vijekom Meštrićem, predstavnicima vlasti: g. Stipi Zebi, izaslaniku gradonačelnika Milana Bandića g. Dejanu Kljajiću, predstavniku općinskih vlasti, članovima limene glazbe „Lovro Ježek“ iz Marije Bistrice, župnom zboru pod vodstvom Božice Veršić, dugogodišnjem zborovođi g. Branku Rakasoviću, Ivanu Škreblinu i njegovu zboru, bendovima „Sama Filia“ i „Credu“, pastoralnom i ekonomskom župnom vijeću, braći salezijancima, Salezijancima suradnicima i mjesnoj koordinatorici Antoniji Klobučar, sestrama Klanjateljicama Krvi Kristove, gđi Marijani Jambrišak-Račić, voditeljici župnog Caritasa, Ireni Iveković, voditeljici čitača, muškoj molitvenoj  zajednici sv. Ivana Bosca, ženskoj molitvenoj zajednici i voditeljici iz zajednice sestara Klanjateljica Krvi Kristove, Udruzi Hrvatska žena na čelu s gđom Marijanom Vidaković, KUD-u Klas s predsjednikom Božidarom Bengezom, djelatnicima škole i ravnateljici Jeleni Ivaci, aranžerki gđi Nevenki Bišćan, podsusedskim poduzetnicima i njihovim suradnicima: Stipi Jurišiću, Franji Smesu, Janku Mlinariću, Stjepanu Vešligaju, Borisu Panđi, Slavku Latinu, Miljenku Golubiću, Stjepanu Puhu, Mili Račiću, braći Pavić, Dragi Martinoviću, Ivici Mariću i mladim župljanima, zajednici prednovaka i pomoćnom osoblju odgojne zajednice te svima drugima koji sudjelovali u obnovi crkve i svečanoj proslavi obljetnice.

Nakon svete mise župna se zajednica pastiri i duhovno stado, okupila se oko obiteljskog stola tjelesne okrijepe gdje je nastavljeno slavlje uz pjesmu i radosno druženje.

                                                                                                                      Damir Latin

 
« Prethodna   Slijedeća »
You are here  : Naslovnica