Župa Don Bosko

Župni blagdan Ispis E-mail
Autor: Vladimir Baričević   

Proslavljen župni blagdan sv. Ivana Bosca

Sveti Ivan Bosco slavi se svečano u svim salezijanskim zajednicama, ipak najsvečanije je proslavljen 31. siječnja u Podsusedu, župi koja je njemu posvećena. Salezijanci i vjernici pripravljali su se za svoj blagdan trodnevnicom u kojoj su, kao predvoditelji euharistijskih slavlja, sudjelovali: don David Leskovar, župni vikar i voditelj oratorija na Knežiji; don Josip Stanić, ekonom u Katoličkom školskom centru „Don Bosco“ u Žepču (BiH) te don Goran Antunović, župnik i voditelj Pastoralnog centra Plitvice. Pučke pobožnosti pred svetu misu kao i liturgijsko pjevanje animirale su razne grupe i molitvene zajednice: Salezijanci suradnici, Muška molitvena zajednica „Sv. Ivan Bosco“, Molitvena zajednica Krvi Kristove sa časnim sestrama Klanjateljicama Krvi Kristove, Mješoviti župni zbor pod ravnanjem orguljašice Božice Veršić, bendovi „Credo“ i „Sama Filia“, animatori, članovi Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, djelatnici Caritasa, ministranti te dobrotvori i prijatelji don Boscova djela. Članovi ovih grupa častili su se i družili u vjeronaučnoj dvorani nakon svake mise. Večernja euharistija trećeg dana trodnevnice imala je dvije izvanredne pojedinosti: Salezijanci suradnici pod vodstvom mjesne koordinatorice Antonije Klobučar, obnovili su svoja obećanja i na kraju mise izveli kratki prikaz o pozivu i zadaći svoga udruženja. Župnik don Rudolf Belko zahvalio je obitelji Franje i Dragice Smes na njihovoj dugogodišnjoj suradnji kao i za brigu i čuvanje kapelice sv. Martina. Simboličkom primopredajom ključeva brigu za spomenutu kapelu preuzeli su obiteljski nasljednici Tomo i Silvija Crnčec.

Blagdansko slavlje u župi sv. Ivana Bosca nastavljeno je misama nedjeljnog rasporeda. Podnevna sveta misa okupila je djecu i djelatnike Osnovne škole Josipa Bana Jelačića na čelu sa ravnateljicom Jelenom Ivaci.

Svečanu večernju misu predslavio je pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško u kocelebraciji dekana preč. Vjekoslava Meštrića, prof. Ante Crnčevića, desetak svećenika iz dekanata i svećenika susjednih župa. Na početku misnog slavlja pozdravio ih je ravnatelj Salezijanske odgojno-pastoralne zajednice don Mladen Delić, a na kraju im je zahvalio župnik Rudolf Belko. Govoreći o don Boscu svecu i odgojitelju, biskup Šaško biranim je riječima istaknuo kako je svoje pedagoško djelo započeo s dječakom koji je znao zviždati, konačno otkrivši njegovo unutarnje dobro, koje mu je omogućilo da s njim stvori istinsko duhovno prijateljstvo. „U svakom čovjeku treba tražiti dobro, naročito u mladima, jer u svakom čovjeku postoji djelić Božje dobrote, što je tajna koju otkriva odgojitelj. Zviždanje je čudesna pojava, nisu potrebne riječi ni instrumenti, to glazbeno umijeće i način komuniciranja koje poznaju djeca, spontano izražava radost, ponekad bolje od pjevanja i sviranja; to je glazba vlastita malenosti djeteta koje ne želi ostati zatvoreno u svoje djetinjarije, jer ozbiljno teži odrastanju. Don Bosco je prihvatio djecu i mlade i postao tumačem njihovih najdubljih osjećaja“. Rekao je propovjednik tvrdeći da je svetac mladih i prije svoje pedagoške genijalnosti bio duboko Božji čovjek te je, uvjeren da je odgoj stvar srca, postao njihov najveći prijatelj. Slijedeći Isusa koji je dijete postavio u sredinu i označio ga kao uzor starijima pozvavši ih na obraćenje, mons. Šaško je ustvrdio da svi trebamo obraćenje od svoje samodostatnosti i tvrdoće srca, te bezuvjetno povjerenje u Božju ljubav nikada ne prestajući težiti odrastanju. „Don Bosco se zagledao u djetinje duše i želio da vječno budu sretne baš zato što svoje živote povjeravaju Bogu“, rekao je, između ostaloga predvoditelj knežijanskog misnog slavlja.

don_bosco_2019.jpg

 
« Prethodna   Slijedeća »
You are here  : Naslovnica arrow ŽUPNE OBAVIJESTI arrow ŽUPNI OGLASI arrow Župni blagdan