Župa Don Bosko

05.01.2020. OBRED BLAGOSLOVA VODE UOČI BLAGDANA BOGOJAVLJANJA Ispis E-mail
Autor: Miljenko Golubic   
 img_8265_resize.jpg

    U nedjelju 5.siječnja 2020.godine u našoj župnoj crkvi sv.Ivana Bosca u Podsusedu tijekom večernje mise slavio se obred blagoslova vode uoči svetkovine Bogojavljanja ili Sveta Tri Kralja. Svetu misu predvodio je župni vikar don Anto Stojić.

Sveta voda je prisutni spomen na Isusa Krista koji uklanja đavolske sile jer želi biti s nama i među nama. Zato je dobro da svetom vodom blagoslivljamo jedni druge, da blagoslivljamo naše stanove, radionice, urede, polja. Tijekom obreda blagoslova vode molili smo litanije, a nakon molitve župnik je blagoslovio sol koju je umiješao u vodu.

Na kraju obreda župljani su mirno i pobožno prilazili posudama s blagoslovljenom vodom kako bi svoje bočice napunili blagoslovljenom vodom za svoje potrebe.

Misno slavlje i obrede uveličao je svojim sviranjem i pjevanjem sastav mladih.

 

 img_8257_resize.jpg Uz Sv. tri kralja ili Vodokršće u hrvatskim krajevima posebnu važnost ima blagoslov vode i soli u crkvama. Naime, nekad su već ranom zorom domaćini ili domaćice pohodili crkve gdje svećenici blogoslivljuju vodu i sol, kojom se kasnije tijekom cijele godine škrope kuće, ukućani, štale i blago.
 img_8262_resize.jpg  

Ranije je bio običaj da se kuće, ukućani, štale i blago škrope svake subote, dok se to danas obavlja mnogo rjeđe ili po potrebi. Prilikom škropljenja onaj koji škropi kao i svi ukućani bi molili Vjerovanje. Kad bi npr. blago bilo bolesno često bi se u hranu ubacivalo i malo posvećene soli.

 img_8259_resize.jpg  

U kršćanskoj civilizaciji obred škropljenja  postoji od samih početaka, a radio se s namjerom da se očisti i zaštiti od zlih sila, vremenskih nepogoda, bolesti i raznih nesreća. Također se škrope i temelji kuća, kuća prije useljenja, svatovi, lijes i grob.

 img_8260_resize.jpg  

Sveta tri kralja predstavljaju završetak radosnih božićnih blagdana. Toga dana se raskiti i iz kuće iznosi i božićno drvce.

 img_8263_resize.jpg  
 img_8273_resize.jpg  
 img_8284_resize.jpg  
 img_8293_resize.jpg  
 img_8288_resize.jpg  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 

 
« Prethodna   Slijedeća »
You are here  : Naslovnica