Župa Don Bosko

Služenje Sv. Misa Ispis E-mail
Autor: Vladimir Baričević   

Draga djeco, mladi, braćo i sestre!

Dočekali smo trenutak da opet možemo biti zajedno. 3. 5. 2020. počinjemo sa svetim misama koje će biti u 9:00, 12:00 i 18:30 sati. Sat vremena prije svete mise imat ćete priliku za svetu ispovijed. Trebamo se držati propisa pa će biti sve u redu. Najbitnije da držimo razmak od 2 metra. Ako bude lijepo vrijeme imat ćemo misu na otvoreno ako ne onda u crkvi gdje će biti obilježena mjesta. Ako dođe vise vjernika moći će slušati misu i vani preko zvučnika. Budimo strpljivi i disciplinirani i sve će biti u redu. Pozdravljaju vas do skorog viđenja vaši svećenici salezijanci.....

 

PREPORUKE ZA SPRJEČAVANJE ZARAZE COVID-19  TIJEKOM OBREDA U CRKVAMA I MOLITVENIM PROSTORIMA VEZANO UZ VJERSKA OKUPLJANJA

1.     Temeljne odrednice

Svaki boravak u zatvorenom javnom prostoru predstavlja povećani rizik za zarazu s COVID-19 u odnosu na boravak u obiteljskom domu odnosno kućanstvu.

Vjerske obrede može se obavljati i na otvorenome ili kojem drugom prikladnom prostoru.

2.     Fizičko distanciranje

2 m udaljenosti u klupama i u prostoru. Označivanje sjedećih mjesta. Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje 2 metra

Po mogućnosti na otvorenom prostoru. Preporučuje se, ako u nekoj zajednici postoji mogućnost, organiziranje cijelog liturgijskog slavlja

Redoslijed ulaska i izlaska. Predlaže se da sudionici ulaze jedan po jedan na način da prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mjesto u crkvi ili drugoj molitvenoj prostoriji, gledajući od vrata, i tako po redu. Razmak među sudionicima treba biti najmanje 2 metra kod ulaženja i kretanja crkvom ili drugim molitvenim prostorom.

Kretanje i sjedenje u crkvi ili drugom molitvenom prostoru. Kretanje vjernika treba pokušati organizirati na način da vjernici što kraćim putem idu prema svome mjestu, da sami ne otvaraju niti zatvaraju vrata. Ako je moguće, preporučuje se da barem pojedini vjernici zauzimaju točno određena i uvijek ista mjesta. 

       3. Maske za lice.

Preporučljivo je koristiti zaštitne maske preko usta i nosa tijekom boravka u zatvorenom prostoru. To posebno vrijedi za svećenika kod podjele pričesti te za osobe zadužene za prikupljanje milostinje.

 4.     Pojačana higijena prostora

Prozračivanje prostora. Prostorije je obvezno prozračivati najmanje dva puta dnevno u trajanju od minimalno pola sata prije dolaska i nakon odlaska vjernika, ili ako to vremenske prilike dopuštaju ostaviti otvoren prozor.

Čišćenje se provodi u vrijeme kada su vjernici odsutni.

Bez blagoslovljene vode na ulazu.

Nema molitvenika ni pjesmarica

Nema pružanja ruku

Sveta pričest na ruke.

        5. Mjere za ispovijed.

Za ispovijed se preporučuje prostor (crkva ili sakristija ili dvorana ili drugi odgovarajući molitveni prostor) gdje je moguće ostvariti preporučeni fizički razmak između vjernika.

Nema zborskog pjevanja. Pjevanje koje predvodi veća skupina pjevača s jednoga mjesta do daljnjega se izostavlja.

        6. Prikupljanje milostinje.

Postupak prikupljanja milostinje neka se prilagodi tako da vjernici ne dolaze rukama u kontakt s košaricom u koju prikuplja novac. Treba izbjegavati da vjernici jedan drugome dodaju košaricu za milostinju.

Ograničen broj sudionika na primanju sakramenata i nošenje maski. Sakramenti vjenčanja, krštenja i drugi obredi odvijaju se na način da bude prisutno najviše 10 osoba ako se radi o manjem prostoru ili više osoba s prethodno navedenim razmakom od najmanje 2 metra između osoba. Svećenik, kumovi i ostale osobe koje neminovno dolaze u bliži kontakt preporučuje se da nose maske za lice, dok se fizički kontakt posebno s malim djetetom od strane osoba koje nisu roditelji izbjegavaju. Obredne geste koje pretpostavljaju nužnost dodira potrebno je svesti na najmanju moguću mjeru.

Malo dijete ne nosi masku zbog opasnosti od gušenja.

 

 

 
« Prethodna   Slijedeća »
You are here  : Naslovnica arrow ŽUPNE OBAVIJESTI arrow ŽUPNI OGLASI arrow Služenje Sv. Misa