Župa Don Bosko

SALEZIJANSKI SURADNICI Ispis E-mail
Autor: Administrator   
Salezijanski suradniciUdruženje salezijanskih suradnika, s glavnim sjedištem u Rimu, osnovao je don Bosco i potvrdila Apostolska Stolica papinim pismom " Cum sicuti " od 9. svibnja 1876. To je javno društvo vjernika, "na nacin treceg reda", koje sudjeluje u duhovnoj baštini sv.Franje Saleškog, posvecena u crkvi širokom gradanskom i puckom apostolatu. Voditelj mu je vrhovni poglavar don Boscovih salezijanaca, a trenutno tu funkciju obnaša Pascual Chavez Villanueva.
Apostolska snaga koja se ocitovala u sv. Ivanu Boscu i Marijinu majcinskom vodstvu, u osnivanju Družbe svetog Franje Saleškog i sa svetom Marijom Dominikom Mazzarello, u osnivanju instituta kceri Marije Pomocnice, proširila se cudesno kada je službeno osnovao Pobožno udruženje salezijanskih suradnika, treu granu salezijanske obitelji.

Don Bosco je rekao da je Udruženje salezijanskih suradnika nastalo "da probudi iz mrtvila u kom se nalaze toliki kršcani i da širi snagu ljubavi " ( MB 18 , 161 )
"Salezijanski suradnici raširit ce se po svem svijetu, ukorjenit u cijelom kršcanstvu. Ruka ih Božja podržava. Suradnici ce biti oni koji ce promicati katolicki duh.To je moja utopija pa ipak ja je se ne odricem " ( Don Bosco , XVIII , 161 )

Biti salezijanski suradnik znaci uciniti slobodan i motiviran izbor , koji potpuno sazrijeva pod djelovanjem Duha Svetoga. Zbog toga onaj koji želi stupiti u Udruženje prihvaca prikladan program priprave, koja traje odredeno vrijeme.
Biti suradnik jest obveza koja traje cijeli život, vezana uz najrazlicitije prilike i dogadaje.
Suradnik ce svaki put prilagoditi Udruženju svoje svjedocanstvo, svoj apostolat i druge oblike služenja. Njegovu vjernost potpomažu ljubav i solidarnost vlastite brace suradnika i vlastitih sestara suradnica te drugih clanova salezijanske obitelji.

U Podsusedu suradništvo postoji od ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeca, a trenutno u župi djeluje oko 30 salezijanskih suradnika, koji su uvijek nastojali ostvariti svoj apostolat po don Boscovoj zamisli u svagdašnjim dužnostima, pri cemu su bili i jesu od velike pomoci crkvi i župi
 
You are here  : Naslovnica arrow SALEZIJANCI arrow SALEZIJANSKI SURADNICI