Župa Don Bosko

29.03.2013. OBREDI VELIKOG PETKA Ispis E-mail
Autor: Miljenko Golubic   
img_0542_resize.jpg      

OBREDI ISUSOVE MUKE I SMRTI

(pjevana muka, ljubljenje križa i sv. Pričest)

Na današnji dan nema misnih slavlja, no obredi Velikog petka sigurno su najljepši u cijeloj godini. Vjernici, ukoliko uzmognu, osobito se sjete u 3 sata poslijepodne Isusove smrti na križu, što se i smatra trenutkom kad je izdahnuo.

 

img_0544_resize.jpg   

Veliki petak duboki je čin vjerskog klanjanja Kristu uzdignutom na križu. Razmatra se njegova muka koja se neprestano događa u čovjeku i oko njega. Križ je simbol pobjede nad oholim starim neprijateljem, konačni obračun sa smrću - posljednjim neprijateljem kojeg tako obeskrijepi. Tajna je to koja nadkriljuje ljudski razum: Utjelovljeni Bog umire na križu.

 

 img_0545_resize.jpg

Iz proroka Izaije odzvanjaju im u ušima i u srcima riječi: "A on je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava. Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna - radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše...

 img_0547_resize.jpg

Jahve je svalio na nj bezakonja naša... za grijehe naroda njegova na smrt ga izbiše... sam se ponudio na smrt i među zlikovce bio ubrojen, da grijehe mnogih ponese na sebi i da se zauzme za zločince"(Iz 53,4-12).

 img_0549_resize.jpg

 

Nikada nitko u ljudskoj povijesti nije stradao nevinije i nepravednije. Toliko je lažnih bogova, otuđenih ljudi, toliko laži i ljudske oholosti toga dana bilo u Jeruzalemu kao da skupio sav jad nesretnog čovjeka iz svakog vremena i prostora ljudske povijesti udružen u jednom urliku: Raspni! Raspni! Njega - pravog Boga i pravog Čovjeka, Svjetlo istinito koje prosvjetaljuje svakog čovjeka.

 

 img_0556_resize.jpg

Vel. petak je tragedija i pravo lice čovjeka koji se uzoholio i odbacio Boga želeći zauzeti njegovo mjesto i tako postaje zaluđen, pomućen u svom ljudskom nedostojanstvu te troši svoju slobodu u robovanju neživotu - smrti.

 img_0560_resize.jpg

Tragedija je to čovjeka koji ne želi Boga slušati već ga ukloniti jer ne stvara zemaljska kraljevstva već nudi kraljevstvo nebesko, jer govori istinu i govori da samo istina spašava, jer poziva na obraćenje srca i ne nagrađuje licemjerno neobraćeno srce, jer poziva na opraštanje i ljubav čak i prema neprijatelju.

 img_0561_resize.jpg

  Veliki petak je u isto vrijeme perspektiva pravog života. Nada  za poniznog grješnika koji upravo tu pod križem doživljava da ga Bog vadi iz gliba vlastite grješnosti da ga učini novim stvorenjem na Božju sliku

 img_0562_resize.jpg

 Krist postade poslušan do smrti na križu. Zato Bog nejga preuzvisi i darova mu im - ime iznad svakog imena, da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika i svaki će jezik priznati Isus Krist jest Gospodin na slavu Boga Oca

 img_0566_resize.jpg   

Upoznati Krista znači upoznati samoga sebe. Krist svojom objavom očeve ljubavi, koja ne želi da ijedan čovjek propadne, koja želi da se svatko obrati i živi, otkriva ujedno i pravu narav čovjeka i uzvišenost njegova životnog poslanja. Pratiti Isusa kroz njegovo poniženje velikog petka ujedno znači kočiti pravim putem do vlastitog uzvišenja i izlaska iz tmine grijeha.

 img_0570_resize.jpg   

Božje djelo stvaranja i otkupljenja na križu je dovršeno. Božja Ljubav je pobijedila sve zlo, sve zapreke. Zaklani Jaganjac je sjeo s desna Ocu, postao je Kralj kraljeva i Gospodar gospodara, postao je Gospodar Svemira.

 
« Prethodna   Slijedeća »
You are here  : Naslovnica