Župa Don Bosko

30.03.2013_ OBREDI VELIKE SUBOTE Ispis E-mail
Autor: Miljenko Golubic   
 img_0578_resize.jpg  

VELIKA SUBOTA

Velika subota je kršćanski spomendan. Slavi se u dan prije Uskrsa. Zajedno s Velikim četvrtkom, Velikim petkom i Uskrsom čini Vazmeno trodnevlje.

To je dan tišine i molitve. Posjećuje se posebno uređeni Božji grob u crkvi. Ne slavi se euharistijsko (misno) slavlje. U subotu navečer, slavi se Vazmeno bdjenje, koje pripada u obrede Uskrsa.

 
 img_0580_resize.jpg  Služba svjetla

Dok su u samoj crkvi ugašena svjetla, predsjedatelj pred crkvom blagoslivlje oganj kojim će biti zapaljena uskrsna svijeća. Ovaj obred ušao je u rimsku liturgiju iz germanskoga narodnog običaja. U blagoslovnoj molitvi svećenik ističe da je Bog po svome Sinu dao vjernima oganj svoga sjaja. Kao što fizičko svjetlo grije i sjaji, tako nas uskrsli Krist grije i obasjava.

 img_0585_resize.jpg  U uskrsnu svijeću svećenik zatim ucrta križ te prvo i posljednje slovo grčke abecede izgovarajući: "Krist jučer i danas, početak i svršetak, Alfa i Omega. Njegova su vremena i vjekovi, njemu slava i vlast po sve vjekove vječnosti. Amen." Slijedi procesija svećenika i poslužitelja kroz još tamnu crkvu
 img_0588_resize.jpg  Na ulazu, u sredini i kod oltara svećenik pokazuje svijeću sudionicima slavlja i klikće: "Svjetlo Kristovo!" Ovo je tzv. epegzegetski genitiv: svjetlo koje je sam Krist Gospodin. Zajednica odgovara "Bogu hvala" u zahvalnom obnavljanju životnog pristajanja uz Krista koji je svjetlo.

 img_0589_resize.jpg  
 Svijetlost svijeća obasjala je crkvu.

 img_0591_resize.jpg  Veliki broj vjernika prisustvovao je današnjim obredima.
 img_0595_resize.jpg  Nakon otpjevanog Hvalospjeva uskrsnoj svijeći vjernici dostojanstveno gase svoje svijeće i u sabranosti slušaju Božju Riječ koja se ove vazmene noći daje u obilju. Čitaju se odlomci iz Staroga zavjeta u kojima se otkriva poruka spasenja što ju je Bog imao u svome naumu od početka. Sveta je to povijest, jer je u njoj Bog prisutan i jer se otkriva kao Čovjekoljubac
 img_0599crop_resize.jpg

 

Služba riječi

Večerašnja biblijska čitanja na poseban način govore o raznim situacijama pojedinca i naroda u kojima Bog čini sve novo. Božja novost sažetak je povijesti spasenja. Život, novi život glavna je oznaka odnosa između Boga i čovjeka i ljudi među sobom. Novi čovjek je najveći ishod ljudskosti, rada na sebi i vjere u Boga.
 img_0601_resize.jpg  Nakon pročitanih čitanja iz i otpjevanih Psalama svećenik pristupa oltaru i zapjeva "Slava Bogu na visini". Za vrijeme pjevanja zazvonit će sva zvona koja nisu zvonila od Velikog četvrtka te će svečano zasvirat orgulje, a upalit će se i ostala svjetla u crkvi.
 img_0602_resize.jpg   

Recepta nema. Riječ je o putu. Vjera je put. Savao iz Tarza /Pavao/ djeluje i piše iz svoga osnovnoga životnoga iskustva s puta, koje kulminira na putu u Damask. Iz susreta s Isusom, on je postao novi čovjek - nastala je radikalna promjena njegova mišljenja i djelovanja. Sva večerašnja obredna simbolika i sva čitanja govore o novosti koja dolazi s Božjim zahvatom u ljudsku povijest. I obredi svjetla, Pjesma uskrsnoj svijeći, blagoslov vode i obnova krsnih obećanja, temelje se na iznenađujućoj novosti života. Uskrs i znači: Bog uskrišava Raspetoga, izvodi ga u novi život. Raspeti Isus je u drugoj dimenziji, "stran" i prepoznatljiv, "isti" i drukčiji.

 img_0603crop_resize.jpg  Krsna služba

Najdoživljajniji znak da vjernici dobivaju udio u Kristovu uskrsnuću jest krštavanje odraslih kandidata u liturgiji uskrsne noći. U prvim stoljećima kršćanstva to je bila redovna praksa.

Kad su kršćanski roditelji počeli krštavati malu djecu s obvezom da ih odgoje u krsnoj vjeri, nestalo je odraslih kandidata koji bi se krštavali u uskrsnoj noći. Zato je Pio XII. 1951. i 1955, prilikom obnove vazmene ; liturgije, odredio da u uskrsnoj noći kršteni vjernici obnavljaju svoja krsna obećanja
 img_0605_resize.jpg

 Na početku ovog dijela vazmenog bdjenja mole se Litanije svih svetih, tako da se mogu umetnuti zaštitnici kandidata za krštenje ili sveci tog mjesta i naroda. U svecima slavi Crkva Kristovo pashalno otajstvo, jer su oni svetački živjeli i umrli snaženi krstom i euharistijom. Njih zaziva kad blagoslivlja vodu kojom će biti kršteni kandidati ili poškropljeni kršteni sudionici liturgije koji iznova prihvaćaju ono što su u djetinjstvu umjesto njih učinili roditelji i kumovi.

 img_0610_resize.jpg

  

Bitni dio blagoslova jest prošnja: "Molimo te, Gospodine, da po tvome Sinu side u ovu vodu sila Duha Svetoga: koji s Kristom budu ukopani u smrt, neka s njime po krstu ustanu na život." Slijedi odricanje od grijeha, ispovijest vjere i svećenikova molitva Ocu, koji nas je preporodio vodom i Duhom Svetim, da nas čuva svojom milošću u istom Kristu Gospodinu našem za život vječni. U ovoj misi Litanije svih svetih služe kao Molitva vjernika a obnova krsnih obećanja kao Vjerovanje

 

img_0612_resize.jpg    

Euharistijska služba 

   Euharistijom nas povezuje kao braću i sestre, hrabri nas i onda šalje u život da raznosimo njegovo svjetlo i snagom njegova Duha mijenjamo i gradimo bolji i sretniji svijet. Ne za trenutak, prigodno, potrošno, nego «na dugu stazu.» Zato kršćani ne mogu bez Euharistije - Mise. «Ne možemo bez nedjelje» , govorili su prvi kršćani!

 img_0618_resize.jpg

 Sve je u tajni Božjega stvaranja. [Zato donosimo i hranu na blagoslov, da sve što jesmo i od čega živimo stavimo u Božju blizinu, da zahvalimo na daru života, za opći smisao svega.]

 img_0621_resize.jpg

 Nakon završetka večerašnjih obreda uslijedio je blagoslov jela.

 

Sretan Uskrs žele vam svećenici salezijanci, članovi župno pastoralnog  i ekonomskog vijeća, časne sestre Klanjateljice Krvi Kristove, salezijanci suradnici, članovi župnog Caritasa, članovi župnih zborova i WEB administratori župne stranice.

 

 
« Prethodna   Slijedeća »
You are here  : Naslovnica