Župa Don Bosko

11.05.2013.ZAVRŠNI SUSRET ŽUPNIH MEDISKIH SURADNIKA ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE Ispis E-mail
Autor: Miljenko Golubic   
 img_0960_resize.jpg

 Nakon održana 4 arhiđakonatska susreta, u subotu 11.svibnja 2013.godine održan je završni susret župnih medijskih suradnika Zagrebačke nadbiskupije u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu na Kaptolu. Susret je organizirao  Tiskovni ureda Zagrebačke nadbiskupije pod  predsjedanjem pročelnika vlč. Ivice Budinšćaka, koji je nakon zajedničke molitve održao uvodnu riječ. Istaknuo je da je u protekle tri godine od osnutka ureda postignuto mnogo dobrih rezultata, ali da treba ostvariti dosta planiranoga. Za primjer je naveo  školu za medijske suradnike kojoj će biti svrha edukacijom pomoći medijskim suradnicima u njihovom radu.

 img_0961_resize.jpg

 Prvi predavači nadanašnjem susretu bili su Ratko Štern i Hannah Weitzer iz tvrtke Globaldizajn. " Dizajn i sadržaj web stranice su dvije bitne komponente pri izradi web stranice. Za vas mediske suradnike i vašu župu najbitniji je sadržaj" istaknuo je u svome predavanju gospodin Štern.

 img_0969_resize.jpg

U dvorani Vijenac  Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta okupilo se šezdesetak župnih medijskih suradnika Zagrebačke nadbiskupije.

 img_0992bw_resize.jpg

Drugo današnje predavanje održala je glavna urednica Informativne katoličke agencije Suzana Vrhovski Peran - Različiti oblici novinarske komunikacije i što sve mora sadržavati internetska stranica župe.

Istaknula je da najvažnija zadaća župne web stranice  informacija župljana i njihova povratna informacija, ali mora biti zanimljiva i nevjernicima.Nastavila je da informacija mora biti kratka i brza prema pravilima novinarstva. 

 img_1032_resize.jpg

U drugom dijelu predavanja, fotoreporter Glasa koncila održao je gospodin Bernard Čović predavanje "Što je dobra fotografija i kako je napraviti? Predavanje se temeljilo na primjerima loše i dobro snimljene fotografije. Iz praktičnih primjera i savjeta gospodina Čovića zaista smo mogli mnogo toga  naučiti.

 img_1021_resize.jpg

Kao primjer gospodina Čovića bila je i fotografija časnih sestara KMP i relikvija sv.Ivana Bosca snimljena na Knežiji 23.ožujka 2013.godine.

 img_1041_bw__resize.jpg

Završno predavanje održao je vlč. Milan Dančuo - Napomene za fotografiranje liturgijskih slavlja.

Vlč. Dančuo vrlo eksplicite je naveo što se  u liturgiji smije fotografirati ili snimati, a što je zabranjeno. Zanimljivi su i ustupci od zabrane fotografiranja, i pod kojim uvjetima fotografiranja se mogu ostvariti koje je naveo vlč. Dančuo.

 img_1050_resize.jpg

Na završetku su predavači i osobe iz Tiskovnog ureda odgovarali na pitanja sudionika današnjeg  susreta. Postavljana su vrlo zanimljiva pitanja npr,: da li siromašnije župe mogu u domeni grada ili županije otvoriti župnu web stranicu ili  kako pomoći župama koje nemau web stranicu da je otvore ?

Na fotografiji s lijeva:  vlč. Ivica Budinšćak-pročelnik Tiskovnog ureda, Suzana Vrhovski Peran - urednica Informativne katoličke agencije , Bernard Čović fotoreporter Glasa koncila, vlč.Milan Dančuo, Davor Trbušić suradnik u Tiskovnom uredu i Zvonko Franc suradnik u Tiskovnom uredu.

 
« Prethodna   Slijedeća »
You are here  : Naslovnica