Župa Don Bosko

23.12.2013. KIĆENJE BOROVA I IZRADA JASLICA Ispis E-mail
Autor: Miljenko Golubic   
img_3976_resize.jpg 

 Običaj kićenja božićnog drvca počinje 1600. godine u njemačkom Porajnju, odakle se proširio po kršćanskom svijetu. Najprije se, dakle, božićno drvce kitilo u crkvama, a poslije je to postao i obiteljski i društveni ritual

 

Ova fotoreportaža posvećena je župljanima koji već godinama postavljaju lampice i ukrase na bor i izrađuju jaslice u duhu zajedništva.

 img_3920_resize.jpg Smatra se da je božićno drvce prežitak starih antičkih vjerovanja po kojima su grane crnogorice simbol plodnosti, a njihovo kićenje (svijećama i poklonima) jamstvo dobrog uroda i odbijanja zlih sila. 

 img_3923_resize.jpg  Kršćani su drvo, simbol plodnosti i života, povezali s Kristom, životom i svjetlošću svijeta. Okitimo i mi naše božićno drvce, s ljubavlju i zahvalnošću prema Bogu, koji nam daje vjeru, nadu i Ljubav, koji nam daje Život!  
 img_3925_resize.jpg Na jedan bor lampice su postavljene, a sada treba i na drugi. S višim ljestvama biti će lakše.
 img_3929_resize.jpg  Kićenje borova i izrada jaslica veselija je uz pjevanje božićnih pjesama.
 img_3932_resize.jpg  Prvu špicu je g.Željko Pavlić uspješno nasadio na vrh bora
 img_3936_resize.jpg
 Božićno žito, kojim se ukrašuje božićni stol, jedan je od najraširenijih božićnih običaja. Obično se sije na spomendan sv. Barbare (4. prosinca) a najkasnije na sv. Luciju (13. prosinca); u kući se čuva do Bogojavljenja (6. siječnja). Običaj sijanja božićnog žita raširen je u katoličkim zemljama srednje Europe a u Hrvatskoj je poprimio i neka posebna obilježja (kićenje vrpcom hrvatske trobojnice).

 

 img_3939_resize.jpg

 Početak izrade jaslica.

 

 Jaslice su prikaz Isusova rođenja opisanog u Evanđeljimapo Mateju i Luki. Sastoje se od pomičnih ili nepomičnih figurica Djeteta Isusa, Djevice Marije sv.Josipa, životinja te pejsažnih kulisa.
img_3940_resize.jpg  Lampice su upaljene i na lijevom boru.
 img_3942_resize.jpg  Složenije jaslice imaju i mnoge druge likove poput pastira, anđela, svetih troje kraljeva i dr. Postoje i žive jaslice s ljudima odjevenima u Mariju i Josipa, koji nepomično stoje, dok živo dijete koje predstavlja Isusa leži u jaslama. 

 img_3944_resize.jpg  Sve je više ukrasa na borovima i jaslice sve su veće.
 img_3952_resize.jpg  Vol i magarac su često sastavni dio jaslica, makar se ne spominju u biblijskom opisu Isusova rođenja.
 img_3954_resize.jpg  Franjo Asiški, koji je bio glasovit po svojoj ljubavi prema životinjama, ustanovio je običaj božićnih jaslica. To je privi put učinio, nakon papina dopuštenja, 1224. godine u Grecciu u Italiji. Nisu to bile ručno napravljene ili neke moderne jaslice, nego žive jaslice. Narod se okupljao da bi gledao taj prizor. Franjo bi stao pred jasle i recitirao bi evanđelje koje se odnosi na božićni prizor; zatim bi održao propovijed.

 img_3957_resize.jpg  Ovo su autorice ovogodišnjih jaslica, naravno oz pomoć prisutnih.
 img_3959_resize.jpg  Kićenje nakitom oz osmjeh.
 img_3967_resize.jpg  Božićne jaslice u očima i mašti djeteta bile su nešto tajnovito i lijepo, put u daleko vrijeme i daleke prostore u vrijeme rođenja Isusa, što ono, kao dijete, dovoljno ne razumije, ali zna da je nešto o čemu treba razmišljati sa strahopoštovanjem. I mnogi će se sjetiti tih svojih dječjih dana.

 img_3971_resize.jpg  Jaslice uspješno napreduju kao i kićenje borova, gdje nakit puuje iz ruke u ruku.
 img_3975_resize.jpg  I najmlađi su uspješno postavljali mahovinu  u pejsaž.
 img_3983_resize.jpg  A što je to odvratilo pažnju prisutnih?
 img_3989_resize.jpg  Nije lako čučeći izrađivati okoliš jaslica.
 img_3993_resize.jpg  S.Matija i župnik don Nedjeljko uređuju neke detalje jaslica.
 img_4005_resize.jpg  Ovo treba malo bolje pričvrstiti!
 img_4009_resize.jpg  I jaslice su predivne i svakoga će očarati, ponajviše najmlađe.
 img_4014_resize.jpg  Zajednička fotografija kao nagrada i jedno veliko HVALA što ćemo i ovoga Božića u našoj župnoj crkvi u božićnome okruženju.
   
   
   
 
 
 
 
 
 
 
« Prethodna   Slijedeća »
You are here  : Naslovnica