Župa Don Bosko

24.12.2013. PONOĆKA ZA MLADE U 22 SATA Ispis E-mail
Autor: Miljenko Golubic   
img_4043_resize.jpg  Premda mnogi narodi i pojedinci spominju Božić samo zbog Djeda Božićnjaka i poklona ispod bora, ipak nama kršćanima  može goditi činjenica da je Božić rasprostranjen u cijelome svijetu i da u Božićno vrijeme svi pokušavaju na određeni način biti bolji, ljubazniji, trude se imati srca i za one siromašnije, koji su u potrebi, tako da možemo reći da je Božić praznik ljubavi i svjetla. 

 

img_4044_resize.jpg

A što je Božić za katolike, kršćane, vjernike? Ako promatramo riječ Božić i što ona znači, dakle Božić - mali Bog, dijete Isus, Bog koji dolazi, koji se rađa među nama ljudima, ovdje na zemlji. Značenje riječi Božić kao mali Bog ima još i značenja: blagi Bog, dobri Bog, bliski Bog - Bog dostupan i pristupačan čovjeku. Davno je Bog obećao poslati Mesiju koji će otkupiti ljudski rod. 
 img_4045bw_resize.jpg  U radosti dočeka malog Isusa misno slavlje predvodio je ravnatelj don Milan Ivančević.
 img_4050_resize.jpg  Sastav mladih je svojim sviranjem i pjevanjem božičnih pjesama animirao misno slavlje.
 img_4055_resize.jpg
 Badnjak je dan prije Božića, a ime mu dolazi od riječi "bdjeti", zato što se na Badnju večer bdije pobožno čekajući Kristovo rođenje, tako se i Sveta Misa polnoćka, koja započinje u ponoć, još naziva i Božićno bdijenje. Na Badnjak su još iz davnina uobičajene božićne svijeće, a skoro u pravilu je kod svih Hrvata posebno za ovu priliku napravljena svijeća - svijeća voštanica.

 

 img_4057bw_resize.jpg
 Badnjak je post sve do večeri, a jede se samo navečer, i to nemrsnu hranu. Večera na Badnjak je posna, a izbor jela i pića osobit. Glavno jelo je u pravilu bakalar  ili fiš.

U domovima se peku dva različito ukrašena kruha; jedan za Badnjak, a drugi za Božić. A negdje se peče samo jedan kruh koji na stolu treba biti od Badnjaka do Sveta tri kralja, a  naziva se: česnica, krsnica, križica, litanja, božić, .... 

 img_4062_resize.jpg  Mnogi župljani pristigli su na ovu misu ponoćku u 22 sata.
 img_4068_resize.jpg  Na Badnjak svi poslovi moraju biti završeni do večernje Zdrave Marije (večernjeg zvona), nakon koje domaćin objavljuje početak večere. U prostoriji u kojoj se večera prostire se slama. Prije nego se započne s večerom, domaćin unosi badnjak (panj) u kuću . Poslije večere, ukrašava se Božićno drvo, a potom se ide u crkvu na polnoćku, koja je vrhunac badnjeg bdjenja . Upravo s bdjenjem je povezan niz običaja: unošenje drva "badnjaka" koje gori na ognjištu tu noć i kasnije, zatim božićne svijeće, jedne ili tri, redovito povezane trobojnicom.

 img_4072_resize.jpg
 Postoje i tradicionalni pozdravi na Badnju veče: "Faljen Isus! Na dobro vam došla badnja večer"! Na taj pozdrav se odgovara: "I s tobom zajedno!". Bilježimo i drugi oblik: "Faljen vam bio Isus i Marija. Čestita vam Badnjica!" Odgovor glasi: "Čestita ti bila i duša, svitla obraza ko i do sada!" U dijelu Slavonije čestitari  ulaze u kuću i govore: "Faljen Isus! Čestita vam badnja večer i Adam i Eva", a odgovor glasi: "I vi živi i zdravi bili!" 

 

 img_4085_resize.jpg  Po svršetku sv.mise  uslijedilo je čestitanje.
 
« Prethodna   Slijedeća »
You are here  : Naslovnica