Župa Don Bosko

19.06.2014.BLAGDAN TIJELOVA PROSLAVLJEN SV.MISOM I PROCESIJOM Ispis E-mail
Autor: Miljenko Golubic   
img_5945_resize.jpg
 

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove slavili smo danas  svetom misom i procesijom. 

Današnja Svetkovina je   u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

    
img_5938_resize.jpg
 Svetu misu predvodio je župnik don Nedjeljko Nedić a svećenicima iz Podsuseda.
 img_5937_resize.jpg  

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak.

 img_5947_resize.jpg  

Veće zemlje i njihovi vjernici Tjelovsku procesiju u kojoj se Presveto nosi u pokaznici prihvatili su već u 14. stoljeću, a prva tjelovska procesija bila je u Koelnu između 1274. i 1279. godine.

 img_5950_resize.jpg  Štovanje Presvetog oltarskog sakramenta razvilo se još u 12. stoljeću.Kristovu nazočnost vjernici su častili u hostiji. Inače, kršćani su u onome vremenu imali veliku želju za gledanjem posvećene hostije jer su smatrali da gledanjem posvećene hostije biva isti učinak kao i pričešćivanjem.
 img_5953_resize.jpg
 U počecima obilježavanja zvao se blagdan Euharistije. Na zapadno kršćanstvo proširio se u 14. stoljeću. Vjernike su brzo privukle svečanosti u kojima su svi mogli aktivno sudjelovati. Na ovaj se blagdan tradicionalno održavaju procesije, a obilježava se deveti četvrtak nakon Uskrsa
 img_5961_resize.jpg  

Želja za da gledanjem posvećene hostije biva isti učinak kao i pričešćivanjem, pa svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, svetkovina je Sakramenta u kojem se na nevjerojatan i neopisiv način daruje Božja ljubav i milosrđe.

 img_5963_resize.jpg Malena djevojčica i još manja košarica s ružinim laticama.
 img_5965_resize.jpg  Prema katoličkom nauku tijelo i krv Kristova u euharistiji su 'istinski, bitno i stvarni prisutni', a misterij pretvorbe kruha i vina događa se po euharistijskoj molitvi koju izgovara svećenik
 img_5974_resize.jpg  Djevojčice u bijelim haljinicama posipaju ružinim laticama put kojim prolazi procesija.
 img_5987_resize.jpg  

Svetkovina je okončana pjesmom Tebe Boga hvalimo povratkom  u crkvu.

   
   
   
 
« Prethodna   Slijedeća »
You are here  : Naslovnica