Župa Don Bosko

01,12,2014. ZORNICE U PROSINCU Ispis E-mail
Autor: Miljenko Golubic   
img_8864_resize.jpg
 ZORNICE U PROSINCU.... već su postale tradicionalne. Svaki dan osim nedjeljom i blagdanom u rano jutro s početkom u šest sati mnoštvo župljana slavi misu zornicu, a po završetku misnog slavlja žure na posao ili svojim obavezama.
 img_8865_resize.jpg

Zornice

U došašću su svakog jutra zornice puku omiljene rane mise koje imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četverotjednog trajnog odricanja od sna.


 img_8870_resize.jpg  

Svoj početak imaju još u srednjem vijeku. Drugi narodi, pa ni slavenski, nisu našli za te rane mise, odjevene u čar i tegobe zime, vlastito ime već ih nazivaju latinskim imenom rorate. Slaveći te mise narod je stvorio osobite adventske pjesme. I one su plod hrvatskog vjerničkog duha, bogate sadržajem, jer prepjevaju proročanstva biblijskih proroka o Kristovom dolasku, a napose ulogu Djevice Marije nazivajući je najljepšim imenima zbog njezine majčinske uloge u Isusovom dolasku.

 img_8871_resize.jpg   Isusova majka je uz pokornika sv. Ivana Krstitelja glavna osoba koju Crkva predstavlja kao vodiča u božićnoj pripravi. Ona ukazuje da za Božić Bog dolazi čovjeku, ali da i Bog očekuje čovjekov dolazak.
   
 
« Prethodna   Slijedeća »
You are here  : Naslovnica