Župa Don Bosko

06.12.2014. STIGAO SVETI NIKOLA U NAŠU ŽUPU Ispis E-mail
Autor: Miljenko Golubic   
img_8912_resize.jpg
 Sveti Nikola stigao je 6.12.2004 godine u našu župnu  crkvu gdje ga je dočekalo mnoštvo najmlađih. Prigodni program izveli su mladi polaznici osnovne škole ban Josip Jelačić u Podsusedu pod vodstvom sestre Štefice i Nevenke Trlek.
img_8885_resize.jpg
 Sveti Nikola je spreman!
 img_8887_resize.jpg  
 img_8890_resize.jpg  
 

Životopis sv.Nikole

Rođen je u gradu Patari uMaloj Aziji, u pokrajini Liciji3. stoljeću. Imao je bogate roditelje koji dulje vrijeme nisu mogli imati djece, pa su od Boga izmolili malog Nikolu koji je dobio ime po stricu biskupu u Miri, nažalost njegovi roditelji ubrzo umiru i Nikola ostaje sam.


 

 img_8896_resize.jpg  

Postaje svećenik želeći širiti ljubav i dobrotu. Uskoro mu umire stric, biskup Mire i svi misle da će ga Nikola naslijediti. No, on skroman i u strahu od te časti bježi u Palestinu gdje živi samačkim životom. Vraća se za nekoliko godina upravo kad umire biskup, nasljednik njegova strica. Ovaj puta nije mogao pobjeći te postaje biskup. Od tada noći provodi moleći, a dane pomažući nevoljnima i šireći vjeru.


 

 img_8899_resize.jpg  

Prema narodnom vjerovanju, činio je i čudesa. Poput Isusa smiruje uzburkanomore i zato je zaštitnik mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, te ga nazivamo i zaštitnikom djece.


 img_8904_resize.jpg  U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga. Iscrpljenpokorom i poslovima umire 6.prosinca 327. godine te je pokopan u Miri, gdje se i danas nalazi sarkofag u koji je nekoć bilo položeno njegovo tijelo. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari gdje se i danas nalaze njegove relikvije.
 img_8908_resize.jpg  

Običaj štovanja svetog Nikole u Hrvatskoj seže u daleku prošlost. Na ulazu u uvalu Mrtinovik od hvarskog kamena je zavjetno sagrađena 1922. god. kapela posvećena Gospi od Zdravlja i sv. Nikoli, koju je sagradio brodolomac Ivan Modrić. Noć uoči Sv. Nikole pod jastuk su se u nekim primorskim krajevima stavljale tri jabuke.


 

 img_8923_resize.jpg  Sv. Nikola cijelog je života shvaćao da je jedini životni put čovjeka – ljubav prema Bogu i bližnjemu. S tom je ljubavi činio čudesa i zbog nje je proglašen svetim. Od našeg sv. Nikole možemo naučiti kako se živi vjera i ljubav.
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
« Prethodna   Slijedeća »
You are here  : Naslovnica