Župa Don Bosko

05.01.2015.BLAGOSLOV VODE UOČI BOGOJAVLJANJA Ispis E-mail
Autor: Miljenko Golubic   
img_9441_resize.jpg
 

Duga je tradicija u Katoličkoj Crkvi da se uoči Bogojavljenja, ili na sam dan, blagoslivlja voda. Blagoslovljenom vodom škropi se narod Božji u crkvi, a potom  vjernici blagoslovljenu vodu nose u svoje domove i njome škrope obitelj, groblja, imanja, radionice, stoku. Blagoslov vode osim što nas podsjeća na Kristovo krštenje također je spomen i na naše krštenje po kojem smo očišćeni od iskonskog grijeha te postali djeca Božja i članovi njegova otajstvena tijela Crkve – novoga Naroda Božjega

 img_9434_resize.jpg

Ustanovu blagoslovljene vode, kako je u Crkvi uobičajena, pripisuje se Apostolima. Papa  Sveti Aleksandar I. koji je  živio u vrijeme blizu Apostola ovako govori o običaju blagoslova vode:  „A mi  blagoslivljamo vodu pomiješanu solju, da se  škropljenjem ove vode svi posvetimo i očistimo.“ (Corpus jur. can. Dist.III.de consecrat.- tit.XX).

 


 img_9439crop_resize.jpg  Litanije Svetaca izmoljene su pred početak obreda blagoslova vode.
 img_9447_resize.jpg  Nakon blagoslova vode župnik don Nedjeljko Nedić je blagoslovio prisutne župljane.....
 img_9448_resize.jpg  ...... i svećenike.
 img_9449_resize.jpg

. Poslije blagoslova vjernici uzimaju vodu u bočice, odnose svojim kućama, s poštovanjem ju čuvaju i u svečanim i važnim životnim prilikama tijekom godine s njome blagoslivlju (šrkope) ukućane, kuću, a također i svoju stoku. Voda je znak očišćenja i ozdravljenja, a sol znak mudrosti. Škropljenje blagoslovljenom vodom je ujedno izraz vjere i čašćenja Boga.

   
   
 
« Prethodna   Slijedeća »
You are here  : Naslovnica