Župa Don Bosko

04.06.2015. BLAGDAN TIJELOVA Ispis E-mail
Autor: Miljenko Golubic   
 img_3275cr_resize.jpg

Tijelovo je blagdan kojim se slavi uspostavljanje čina euharistije na Veliki četvrtak na Posljednjoj večeri, odnosno slavi se misterij pretvorbe kruha i vina u Kristovo tijelo i krv. 

Misno slavljei Tijelovsku procesiju predvodio je župnik don Nedjeljko Nedić, uz asistenciju ravnatelja don Milana Ivančevića i župnog vikara i ekonoma don Žarka Kraljevića.

img_3252_resize.jpg   Veliki broj vjernika slavio je u župnoj crkvi blagdan Tijelova ili Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove.
 img_3257_resize.jpg  Blagdan se pojavljuje u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Augustinska redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala je viđenje punog mjeseca na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat. 
 img_3265_resize.jpg  Na njezinu molbu mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264. kojom blagdan Euharistije želi proširiti na cijelu Crkvu. No brza smrt ga je spriječila u tome. Tek u 14. stoljeću papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku crkvu.

 img_3270_resize.jpg  Tijelo svoje je, po vjerovanju svih kršćana, Isus na posljednjoj večeri pretvorio u beskvasni pashalni kruh kojim je pričestio apostole, pozvavši da to čine njemu na spomen, pa je Tijelo Isusovo nazočno u euharistiji pod prilikom posvećene hostije, pošto svećenik (ili više njih) obave obred pretvorbe ili transsupstancijacije kruha u tijelo (i vina u krv Kristovu). Pod tom istom prilikom kršćani se hrane tim tijelom Kristovim i na taj način mistično sjedinjuju sa svojim Bogom.

 img_3273_resize.jpg  Župni zbor je danas animirao sviranjem i pjevanjem svetu misu i procesiju.
 img_3284cr_resize.jpg  Najstarija članica zbora gospođa Marica Veršić danas je svojim pjevanjam doprinjela  uspješnosti proslave blagdana Tijelova.
 img_3286_resize.jpg  Tijelovska procesija kretala se župnim dvorištem.
 img_3290_resize.jpg  Sunce na zalasku obasjalo je Podsused, dok smo zastali kod četvrte postaje.
 img_3293_resize.jpg  U Hrvatskoj je tijelovska procesija poprimila raznovrsna pučka obilježja, osobito u Dalmaciji.

   
 
« Prethodna   Slijedeća »
You are here  : Naslovnica