Župa Don Bosko

18.03.2016. KRIŽNI PUT U KORIZMI Ispis E-mail
Autor: Miljenko Golubic   
img_7452_resize.jpg
Obred Križnog puta u našoj župi sv.Ivana Bosca u vrijeme korizme održava se petkom i nedjeljom u 18 sati. Sve skupine koje djeluju u župi predvode molitvu. Započinje s članovima župnog pastoralnog vijeća, čitačina , krizmanicima, članice Caritasa i salezijaci suradnici.

 

 img_7451_resize.jpg

Križni put je  na spomen  Isusove muke od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob. Sastoji se od 14 postaja. Za svaku postaju, u crkvama ili na javnim mjestima postavljaju se slike ili kipovi s likovnim prikazima Isusove muke.

Pobožnost je vrlo stara i potječe iz Jeruzalema. Nastala je tijekom hodočašća, kada su vjernici obilazili mjesta Isusove muke. Križni put su promicali sv.Franjo Asiški i  franjevci, ali se pobožnost značajnije proširila tek u 18.stoljeću. 


 img_7453_resize.jpg  

Molitveni dio križnoga puta, sastoji se od pripravne molitve, zatim od 14 molitvi za svaku postaju i završne molitve. Svaka od molitvi 14 postaja počinje zazivom: "Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo Te, jer si po svojem svetom križu otkupio svijet". Zatim slijedi razmatranje prigodno za pojedinu postaju, molitve Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu , zaziv "Smiluj nam se Gospodine! Smiluj nam se!" i jedna strofa pjesme "Stala plačuć tužna mati" (lat. Stabat mater dolorosa). Crkva vjeruje, da svatko tko aktivno sudjeluje u pobožnosti Križnoga puta dobiva brojne milosti i potpun oprost grijeha, ako se taj dan ispovijedi i pričesti.

 img_7455cr_resize.jpg

 

 

Likovni prikaz postaja križnoga puta, postao je sastavni dio crkvenih interijera: sastoji se od 14 slika ili kipova, koji predstavljaju prizore Isusova trpljenja. Ta tradicija postoji od 17. stoljeća.

 

 

Papa svake godine na Veliki Petak predvodi pobožnost križnog puta u rimskom koloseju. To je posebno popularizirao papa Ivan Pavao II, a nastavio je i njegov nasljednik papa Benedikt XVI. Dok je Ivan Pavao II. bio zdrav, osobno je nosio križ od postaje do postaje, a posljednjih godina njegova pontifikata to su činili odabrani vjernici iz cijeloga svijeta.

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
« Prethodna   Slijedeća »
You are here  : Naslovnica