Župa Don Bosko

Molitvene zajednice "Kapi" i "Kapljice" Ispis E-mail
Autor: Miljenko Golubic   

 U samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Podsusedu, održavaju se redoviti molitveni susreti za članove molitvenih zajednica   „ Kapi“ i „Kapljice.“

Zajednice se temelje na pobožnosti i duhovnosti Krvi Kristove.

Prvoosnovana zajednica „Kapi“ utemeljena je ranih 90 – tih godina. Danas, kao  duhovna voditeljica, sestra Imelda,  susrete održava svaki drugi ponedjeljak poslije večernje svete mise.        

          Uoči blagdana Božanskog Milosrđa 2009. godine skupina vjernica počela se spontano okupljati   u crkvi  moleći  Devetnicu Božanskog Milosrđa. To je bio početak i temelj na kojem je izrasla nova zajednica. Prvi susret zajednice zbio se 05. svibnja 2010. godine. Susretu se odazvalo petnaestak žena. Pod duhovnim vodstvom sestre Matije Pavić zajednica je rasla i bogatila se novim članicama. Nakon  godinu dana temeljitog rada i priprema, 15. lipnja 2011. prve članice svečano su pristupile u Molitvenu zajednicu Krvi Kristove. Ideja o nazivu zajednice „Kapljice“ proizašla je od same sestre Matije, nakon jedne duhovne obnove u Podsusedu  prije nekoliko godina, kojoj su nazočile članice obadviju zajednica.

        Tijekom godina zajednica je jačala – povezana istim Duhom, kroz mnoga hodočašća u Međugorje, Mariju Bistricu, klanjanja i bdjenja u Ludbregu, te kroz privatna druženja. Spoznaja kako riječ LJUBAV nije imenica, već glagol – dinamičan i radan, bio je plod rada voditeljice zajednice sestre  Matije.

        Posebno lijepe trenutke zajednica pamti u susretima s vlč. Zvonimirom Badurinom Dudić, svećenikom Krčke biskupije. Darovima duhovnosti i duhovitosti slao je poruku da imati osmjeh na licu znači imati djetinje povjerenje u Boga, računajući da i tamo gdje mi zastanemo i ne znamo kako dalje, On najbolje zna. Kako je vlč. Badurina autor više knjiga duhovnog sadržaja,  žene zajednice   „ Kapljice“ nadahnule su ga, te je napisao i posvetio jedan Križni put ženama. Dotaknute tom pažnjom i same su se uključile u izradu knjižice. Tako je nastao Križni put (sa) ženama, koji se u korizmeno vrijeme čita u našoj župi.

        Subotnje jutro 20. prosinca 2014. godine ostalo je upamćeno po druženju s hrvatskim braniteljima u Savskoj 66. Njihov 63. dan prosvjeda obogatio je živote prisutnih članica. Prigodnu molitvu i riječi podrške i zahvalnosti izrekla je sestra Matija. Bilo je dirljivo slušati o svagdašnjici prisutnih, jednostavno i skromno su posvjedočili kako rastu u vjeri i zajedništvu.

 Imati  sestru Matiju u svojoj blizini značilo je imati sigurnost , red, Božju blizinu, smijeh, lakoću prihvaćanja i još štošta drugo. Toga postaneš svjestan tek kad čuješ da ona odlazi.

Da, 16. veljače 2015. godine, sestra Matija je otišla iz Podsuseda. Sada je u Australiji. Prije odlaska uputila je članicama proročke riječi: „Željela sam svaku od vas darivati, posebno, lijepo, znakovito  – ali nisam znala kako. Otišla sam u kapelicu. Sve želje i pitanja predala sam  Duhu Svetom. Odgovor je stigao vrlo brzo, a glasio je : „ Sestra Danijela !“   Ona je moj dar vama.“  

Uistinu, sestra Danijela je dar, vrijedan i izmoljen dar. Hvala ti, sestro Matijo što si molila  za taj dar.

Danas, baš kao i prije 5 godina, zajednica ima svoje  redovite susrete svake druge srijede u 19 sati u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove.

Marija Krpan

Zagreb, 15. veljače 2016.

 
You are here  : Naslovnica arrow ŽUPA arrow MOLITVENE ZAJEDNICE arrow MOLITENA ZAJEDNICA „KAPI“