Župa Don Bosko

Mlada misa don Ivana Verige

 "RIJEČ JE TIJELOM POSTALA"

99.jpgdon_ivan_veriga.jpg98.jpg

 

Opširnije...
 
20.06.2020 SVEĆENIČKO REĐENJE 20 ĐAKONA NA MARIJI BISTRICI
 img_9406_resize.jpg
 

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim, redovničkim poglavarima, rektorom i poglavarima Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa te mnogobrojnim svećenicima, podijelio je u subotu 20. lipnja na euharistijskom slavlju u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, sveti red prezbiterata među dvadesetoricom đakonai salezijancima don Ivanu Verigi i don Pavlu Špoljaru.

Opširnije...
 
Mlada misa don Ivana Verige
mlada_misa_don_ivan_veriga.jpg
 
Mlada misa don Ivana Verige
mlada_misa_don_ivan_veriga.jpg 


Trodnevnica – priprava za Mladu misu

25. - 27. 6. 2020.

 

Mise predvode i propovijedaju

 

Četvrtak:    don Mario Bobić

 

Petak:   don Mihovil Kurkut

 

Subota:    don Anto Stojić 
 
Don Pavao Špoljar i don Ivan Veriga primili red prezbiterata

 redjenje.jpg

Na svećeničkom ređenju održanom jučer u Mariji Bistrici red prezbiterata primili su salezijanci don Pavao Špoljar i don Ivan Veriga. Ukupno je zaređeno dvadeset svećenika. Zbog oštećenja katedrale u nedavnom potresu ovaj veliki događaj za Crkvu u Hrvata prebačen je u nacionalno Marijansko svetište.

Misno slavlje predvodio je kardinal josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, uz koncelebraciju brojnih svećenika. Don Tihomir Šutalo, provincijal Hrvatske salezijanske provincije, s mnoštvom salezijanaca nazočio je slavlju. Obitelji, rodbina i prijatelji don Pavla i don Ivana također su stigli u velikom broju, a ovaj veliki dan za Salezijansku obitelj nisu propustili ni sestre Kćeri Marije Pomoćnice, salezijanci suradnici, don Boscovi bivši učenici, pripadnici Udruženja Marije Pomoćnice i mnogi mladi pristigli iz Zagreba, Rijeke, Splita i Žepča.

U svojoj homiliji kardinal se obratio ređenicima: „Treba težiti za ljepotom života s Bogom koja u sebi sadrži ljubav i istinu. Ona se postiže kada se čovjek podloži Božjoj volji i Njegovoj spasonosnoj moći. Slušati Boga znači krenuti sa sviješću da nas Njegovo gospodstvo spašava. Povratak središtu traži da naš pogled trajno bude s povjerenjem usmjeren prema Isusu da ostanemo poslušni Njegovoj Riječi, u zajedništvu s Njim, posebno po molitvi“.

„Dvadeset novih svećenika u 2020. godini govore nam o budućnosti, znak su budućnosti, onoga što nam Bog priprema. S jedne strane osjećamo težinu vremena i života, ali krize su uvijek i novi izazovi za ono što dolazi. Bog vodi povijest i trebamo uvijek iznova obnavljati povjerenje u Njega." - rekao je nadbiskup Bozanić.

Nakon misnog slavlja zaređeni prezbiteri ostali su u čestitanju s kardinalom i svećenicima, a kasnije su se pridružili obitelji, rodbini i prijateljima.

Don Ivan mladu misu će slaviti u Podsusedu u nedjelju 28. lipnja, a don Pavao u Ždali u nedjelju 5. srpnja. 
   
 
Služenje Sv. Misa

Dragi župljani,

od sutra 10.05.2020. Sv. Mise služiti će uobičajenim rasporedom; u 7:00, 9:00, 10:30, 12:00 i 18:30 sati.

 
03.05.2020. NAKON 43 DANA PONOVNO SLAVIMO SVETU MISU U NAŠOJ ŽUPI SA ŽUPLJANIMA
img_8579_resize.jpg

Nakon stanke od 43 dana zbog evidemije COVID-19 virusa, danas smo u našoj župi ponovno zajedno slavili svetu misu u 9, 12 i 18:30 sati na otvorenome ispred crkve . Župljani su bili disciplinirani i pridržavali se svih preporuka Stožera civilne zaštite držeći su minimalni međusobni razmak od dva metra, bez međusobnog kontakta, osim članova  obitelji koje su uobičajno u svakodnevnom međusobnom kontaktu. Ispovijed je također omogućena na otvorenome na gornjem parkiralištu. Misno slavlje u 12 sati  slavio je don Anto Stojić. Nazočno je bilo preko pedeset župljana pravilno raspoređenih po cijelom župnom dvorištu.Misno slavlje uveličali su mladi sviranjem i pjevanjem ispod lipe.

Radost i ushićenje vidljivo je bilo na licima i župljana i svećenika, jer nakon mjesec i pola dana ponovno se slavila sveta misa. Većina nazočnih nije se ni vidjela u ovom vremenskom razdoblju, tako da nas je On ponovno okupio u zajedništvu.

Opširnije...
 
Služenje Sv. Misa

Draga djeco, mladi, braćo i sestre!

Dočekali smo trenutak da opet možemo biti zajedno. 3. 5. 2020. počinjemo sa svetim misama koje će biti u 9:00, 12:00 i 18:30 sati. Sat vremena prije svete mise imat ćete priliku za svetu ispovijed. Trebamo se držati propisa pa će biti sve u redu. Najbitnije da držimo razmak od 2 metra. Ako bude lijepo vrijeme imat ćemo misu na otvoreno ako ne onda u crkvi gdje će biti obilježena mjesta. Ako dođe vise vjernika moći će slušati misu i vani preko zvučnika. Budimo strpljivi i disciplinirani i sve će biti u redu. Pozdravljaju vas do skorog viđenja vaši svećenici salezijanci.....

 

PREPORUKE ZA SPRJEČAVANJE ZARAZE COVID-19  TIJEKOM OBREDA U CRKVAMA I MOLITVENIM PROSTORIMA VEZANO UZ VJERSKA OKUPLJANJA

1.     Temeljne odrednice

Svaki boravak u zatvorenom javnom prostoru predstavlja povećani rizik za zarazu s COVID-19 u odnosu na boravak u obiteljskom domu odnosno kućanstvu.

Vjerske obrede može se obavljati i na otvorenome ili kojem drugom prikladnom prostoru.

2.     Fizičko distanciranje

2 m udaljenosti u klupama i u prostoru. Označivanje sjedećih mjesta. Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje 2 metra

Po mogućnosti na otvorenom prostoru. Preporučuje se, ako u nekoj zajednici postoji mogućnost, organiziranje cijelog liturgijskog slavlja

Redoslijed ulaska i izlaska. Predlaže se da sudionici ulaze jedan po jedan na način da prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mjesto u crkvi ili drugoj molitvenoj prostoriji, gledajući od vrata, i tako po redu. Razmak među sudionicima treba biti najmanje 2 metra kod ulaženja i kretanja crkvom ili drugim molitvenim prostorom.

Kretanje i sjedenje u crkvi ili drugom molitvenom prostoru. Kretanje vjernika treba pokušati organizirati na način da vjernici što kraćim putem idu prema svome mjestu, da sami ne otvaraju niti zatvaraju vrata. Ako je moguće, preporučuje se da barem pojedini vjernici zauzimaju točno određena i uvijek ista mjesta. 

       3. Maske za lice.

Preporučljivo je koristiti zaštitne maske preko usta i nosa tijekom boravka u zatvorenom prostoru. To posebno vrijedi za svećenika kod podjele pričesti te za osobe zadužene za prikupljanje milostinje.

 4.     Pojačana higijena prostora

Prozračivanje prostora. Prostorije je obvezno prozračivati najmanje dva puta dnevno u trajanju od minimalno pola sata prije dolaska i nakon odlaska vjernika, ili ako to vremenske prilike dopuštaju ostaviti otvoren prozor.

Čišćenje se provodi u vrijeme kada su vjernici odsutni.

Bez blagoslovljene vode na ulazu.

Nema molitvenika ni pjesmarica

Nema pružanja ruku

Sveta pričest na ruke.

        5. Mjere za ispovijed.

Za ispovijed se preporučuje prostor (crkva ili sakristija ili dvorana ili drugi odgovarajući molitveni prostor) gdje je moguće ostvariti preporučeni fizički razmak između vjernika.

Nema zborskog pjevanja. Pjevanje koje predvodi veća skupina pjevača s jednoga mjesta do daljnjega se izostavlja.

        6. Prikupljanje milostinje.

Postupak prikupljanja milostinje neka se prilagodi tako da vjernici ne dolaze rukama u kontakt s košaricom u koju prikuplja novac. Treba izbjegavati da vjernici jedan drugome dodaju košaricu za milostinju.

Ograničen broj sudionika na primanju sakramenata i nošenje maski. Sakramenti vjenčanja, krštenja i drugi obredi odvijaju se na način da bude prisutno najviše 10 osoba ako se radi o manjem prostoru ili više osoba s prethodno navedenim razmakom od najmanje 2 metra između osoba. Svećenik, kumovi i ostale osobe koje neminovno dolaze u bliži kontakt preporučuje se da nose maske za lice, dok se fizički kontakt posebno s malim djetetom od strane osoba koje nisu roditelji izbjegavaju. Obredne geste koje pretpostavljaju nužnost dodira potrebno je svesti na najmanju moguću mjeru.

Malo dijete ne nosi masku zbog opasnosti od gušenja.

 

 

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Slijedeća » Kraj »»

Stranice 13 - 24 od 428
You are here  : Naslovnica