Župa Don Bosko

Služenje Sv. Misa

Draga djeco, mladi, braćo i sestre!

Dočekali smo trenutak da opet možemo biti zajedno. 3. 5. 2020. počinjemo sa svetim misama koje će biti u 9:00, 12:00 i 18:30 sati. Sat vremena prije svete mise imat ćete priliku za svetu ispovijed. Trebamo se držati propisa pa će biti sve u redu. Najbitnije da držimo razmak od 2 metra. Ako bude lijepo vrijeme imat ćemo misu na otvoreno ako ne onda u crkvi gdje će biti obilježena mjesta. Ako dođe vise vjernika moći će slušati misu i vani preko zvučnika. Budimo strpljivi i disciplinirani i sve će biti u redu. Pozdravljaju vas do skorog viđenja vaši svećenici salezijanci.....

 

PREPORUKE ZA SPRJEČAVANJE ZARAZE COVID-19  TIJEKOM OBREDA U CRKVAMA I MOLITVENIM PROSTORIMA VEZANO UZ VJERSKA OKUPLJANJA

1.     Temeljne odrednice

Svaki boravak u zatvorenom javnom prostoru predstavlja povećani rizik za zarazu s COVID-19 u odnosu na boravak u obiteljskom domu odnosno kućanstvu.

Vjerske obrede može se obavljati i na otvorenome ili kojem drugom prikladnom prostoru.

2.     Fizičko distanciranje

2 m udaljenosti u klupama i u prostoru. Označivanje sjedećih mjesta. Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje 2 metra

Po mogućnosti na otvorenom prostoru. Preporučuje se, ako u nekoj zajednici postoji mogućnost, organiziranje cijelog liturgijskog slavlja

Redoslijed ulaska i izlaska. Predlaže se da sudionici ulaze jedan po jedan na način da prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mjesto u crkvi ili drugoj molitvenoj prostoriji, gledajući od vrata, i tako po redu. Razmak među sudionicima treba biti najmanje 2 metra kod ulaženja i kretanja crkvom ili drugim molitvenim prostorom.

Kretanje i sjedenje u crkvi ili drugom molitvenom prostoru. Kretanje vjernika treba pokušati organizirati na način da vjernici što kraćim putem idu prema svome mjestu, da sami ne otvaraju niti zatvaraju vrata. Ako je moguće, preporučuje se da barem pojedini vjernici zauzimaju točno određena i uvijek ista mjesta. 

       3. Maske za lice.

Preporučljivo je koristiti zaštitne maske preko usta i nosa tijekom boravka u zatvorenom prostoru. To posebno vrijedi za svećenika kod podjele pričesti te za osobe zadužene za prikupljanje milostinje.

 4.     Pojačana higijena prostora

Prozračivanje prostora. Prostorije je obvezno prozračivati najmanje dva puta dnevno u trajanju od minimalno pola sata prije dolaska i nakon odlaska vjernika, ili ako to vremenske prilike dopuštaju ostaviti otvoren prozor.

Čišćenje se provodi u vrijeme kada su vjernici odsutni.

Bez blagoslovljene vode na ulazu.

Nema molitvenika ni pjesmarica

Nema pružanja ruku

Sveta pričest na ruke.

        5. Mjere za ispovijed.

Za ispovijed se preporučuje prostor (crkva ili sakristija ili dvorana ili drugi odgovarajući molitveni prostor) gdje je moguće ostvariti preporučeni fizički razmak između vjernika.

Nema zborskog pjevanja. Pjevanje koje predvodi veća skupina pjevača s jednoga mjesta do daljnjega se izostavlja.

        6. Prikupljanje milostinje.

Postupak prikupljanja milostinje neka se prilagodi tako da vjernici ne dolaze rukama u kontakt s košaricom u koju prikuplja novac. Treba izbjegavati da vjernici jedan drugome dodaju košaricu za milostinju.

Ograničen broj sudionika na primanju sakramenata i nošenje maski. Sakramenti vjenčanja, krštenja i drugi obredi odvijaju se na način da bude prisutno najviše 10 osoba ako se radi o manjem prostoru ili više osoba s prethodno navedenim razmakom od najmanje 2 metra između osoba. Svećenik, kumovi i ostale osobe koje neminovno dolaze u bliži kontakt preporučuje se da nose maske za lice, dok se fizički kontakt posebno s malim djetetom od strane osoba koje nisu roditelji izbjegavaju. Obredne geste koje pretpostavljaju nužnost dodira potrebno je svesti na najmanju moguću mjeru.

Malo dijete ne nosi masku zbog opasnosti od gušenja.

 

 

 
Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19
 biskupi.jpg Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije
u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19  
 
Svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti, a kao dionici odgovornosti za zdravlje i život vjernika i drugih građana, te u skladu s najnovijim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije, donosimo privremene mjere koje stupaju na snagu u petak, 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke.
 
1. Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.
 
   
2. Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“. Neka istodobno žarko ustraju u molitvi Časoslova i razmatranju, prinoseći prošnje za Božji narod i sav svijet.
 
3. Dijecezanski biskupi, sve do opoziva, vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi. Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. Neka se tijekom prijenosa euharistijskog slavlja posebno združe primanjem duhovne pričesti.
 
4. Potrebno je vjernicima, napose djeci, mladima i obiteljima posredstvom elektroničkih medija omogućiti pristup katehetskim i drugim duhovnim sadržajima. O tome, neka po odredbi dijecezanskih biskupa, skrbe katehetski uredi ili druga tijela i službe koje su na pomoć župnicima u njihovu pastoralnom djelovanju.
 
5. Neka crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene isključivo pod sljedećim uvjetima:
a) crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti;
b) u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra;
c) crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.
 
6. Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.
 
7. Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.
 
8. Bolnički kapelani i svećenici koji pastoralno skrbe u staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama trebaju slijediti upute spomenutih ustanova za prevenciju infekcija.
 
9. Nad/biskupijski, župni i drugi crkveni uredi te crkveni arhivi ostaju zatvoreni do daljnjega. Vjernici se mogu obratiti navedenim ustanovama isključivo telefonom ili elektroničkom poštom.
 
10. Katolički vrtići, škole i druge odgojno-obrazovne i dobrotvorne ustanove dužne su slijediti upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.
 
11. U crkvenim ustanovama u kojima živi više osoba, kao što su svećenički domovi, redovničke kuće, sjemeništa, neka se ograniče izlasci i kontakti  s posjetiteljima izvana.
 
Svećenici i ostali pastoralni djelatnici neka objave ove upute u župnim časopisima, oglasnim pločama ili na web-stranicama.
 
Podsjećamo vjernike da nam je svima kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa. Pretvorimo ovu krizu u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (usp. Rim 12,12).

Neka molitva, post i djela ljubavi ostanu obilježje ovoga korizmenog vremena, a molitva za zdravlje i blagoslov našega naroda i drugih hrvatskih građana u ovom izazovnom vremenu neka bude ustrajna.
         
Moleći zagovor Blažene Djevice Marije, Zdravlja bolesnih, u Gospodinu vas pozdravljamo.
 
 
BISKUPI HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE
 
SUBOTNJI ORATORIJ
oratorij.jpg
 
10.02.2020. DANAS JE 60.OBLJETNICA SMRTI BLAŽENOG ALOJZIJA STEPINCA
 krasic-misa-stepinac-1024x574.jpg

Središnje euharistijsko slavlje u Župi Presvetog Trojstva u Krašiću predvodio je msgr. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Ratko Perić je u homiliji podsjetio na događaje “od 10. do 13. veljače 1960. godine tj. od Stepinčeva posljednjeg izdisaja u župnoj kući u Krašiću do sprovodne mise u katedrali u Zagrebu”:“Sve se odvijalo prema scenariju svevišnjega Boga koji”, kako je rekao na početku propovijedi biskup Perić, “nikada ne čini pogešške  u koracima. Dok je Stepinac u svemu svom životu i u trenutku smrti svjedočio da nas je Bog iz ljubavi stvorio, da nas očinski uzdržava na zemlji uz našu suradnju i da će nas suditi po djelima našim, bezbožni su se komunisti sami zapetljavali u šiblju svoje nevjere niječući Boga stvoritelja, uzdržavatelja i sudca.” Biskup Perić podsjetio je na posljednji dan krašićkoga zatočeništva kardinala Stepinca: “Nakon što je osjetio da mu se bliži dan odlaska s ovoga svijeta, na kojem je dobar boj bio, trku završio i vjeru očuvao, obavio je sve po crkvenom redu: najprije opću životu ispovijed pred župnikom Vranekovićem, zatim je zamolio apostolski blagoslov i sakrament bolesničkog pomazanja. U nazočnosti svoje rođene sestre Josipe, dvojice svećenika Josipa – Vranekovića i Šimeckoga – te pet sestara Služavki Maloga Isusa, pobožno se posljednji put pričestio.”

Na misi na kojoj je sudjelovalo petstotinjak vjernika povodom 60. obljetnice blaženikove smrti koncelebriralo je više od 50 svećenika.

Vjernici imaju samo jednu želju da blaženi Alojzije Stepinac postane svetac.

U nastavku donosimo nekoliko fotografija blaženog Alojzija Stepinca iz naše župe  prigodom osnivanja župe sv.Ivana Bosca u Podsusedu 5.rujna 1942.godine i molitve za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca i molitva u čast blaženoga Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika.

 

Foto IKA


Opširnije...
 
8-9.02.2020. MUKINJE
duh_obnova_mukinje_2.jpg

 

Tipične osobine obiteljske duhovnosti

Nešto više od trideset članova molitvene zajednice „Sv. Ivan Bosco“ iz podsusedske župe, na čelu sa novoizabranim predsjednikom g. Mladenom Trlekom, okupilo se 8. i 9. veljače na tradicionalnu duhovnu obnovu u Pastoralnom centu „Marija Majka Crkve“ u Mukinjama na Plitvicama. U obnovi su sudjelovale i obitelji iz molitvene zajednice s djecom te grupa mladih animatora. Obnovu je vodio don Anto Stojić na temu „Tipične osobine obiteljske duhovnosti“.

Obnova je započela u subotu podnevnim okupljanjem. Nakon objeda organiziran je posjet Plitvičkim jezerima, a u večernjim satima održano je spomenuto predavanje u kojem je voditelj istaknuo važnost duhovnosti u vrijeme kada je ona nepravedno zapostavljena i za koju čak ni kršćanske obitelji ne nalaze dovoljno mjesta i vremena. Ona doduše nema čvrste definicije, ali je uvijek usmjerena na ljudsko iskustvo blizine Duha Svetoga i nutarnjeg čovjekova rasta slijedeći ravnotežu tijela, duše i duha. Prepoznaje se po čovjekovoj težnji za otkrivanjem životnog smisla, spontane radosti i iskustva nadnaravnoga. Spomenuto je također kako duhovnost omogućuje supružnicima da uspješno integriraju različitosti u bračnu ljubav tako da nitko ne pati, što više da se međusobno upotpunjuju i pomažu u ostvarenju istinske ljudskosti i kršćanske svetosti. Osvrnuo se također na prednost duhovnosti pred raznim, inače potrebnim pobožnostima, koje ne mogu biti cilj nego tek sredstvo ostvarenja punine zadane u Kristu, a očitovane u međuljudskim odnosima supružnika, njihove djece kao te u molitvi i sakramentalnoj životnoj praksi vjernika. Večernja sveta misa s kratkom homilijom dodatno je motivirala prisutne da se raspolože i stvore ugodno ozračje u cjelovečernjem druženju u blagovalištu zajedno s djecom i mladima.

Nedjelja je također bila prilika da izletnici svoj susret obogate euharistijskim slavljem koje su animirali mladi animatori, a predvodio ga je župnik don Mate Kujundžić. Na povratku u Podsused sudionici su posjetili Rastoke, biser Slunja i čarobnu igru zeleno modre Slunjčice koja se mnoštvom kaskada baca u zagrljaj nešto mirnije Korane. Malo dalje upriličen  je ponovni predah i posjet bogatu i dobro opremljenu Muzeju Domovinskog rata u Turnju, mjestu na kojem su hrabri branitelji obranili Karlovac i Hrvatsku.

 

 
31.01.2020. PROSLAVA BLAGDANA SV. IVANA BOSCA U PODSUSEDU
img_9329.jpg

Salezijanska župa Sv Ivana Bosca u Podsusedu proslavila je, 31. siječnja, svoga nebeskog zaštitnika  Za ovaj župni blagdana vjernici su se pripremali Trodnevnicom u kojoj su misna slavalja predvodili: p. Mijo Nikić, isusovac, don Mario Bobić, ravnatelj salezijanskog oratorija u Jarunu te preč. Ljubo Vuković, dekan i župnik u Kustošiji. Njih trojica su u svojim propovijedima ocrtali lik sv. Ivana Boca utemeljitelja Salezijanaca, družbe sestara Kćeri Pomoćnice, brojnih drugih redovničkih zajednica, te Salezijanaca Suradnika, koji djeluju u svijetu snagom istog duha i odgojnog poslanja. Pučke pobožnosti koje su prethodile večernjima misama animirale su razne skupine koje svjedočanstvom života i svojim aktivnostima jačaju vjernički život župe kao što su grupa Salezijanaca suradnika, Molitvena zajednica Svetog Ivana Bosca, grupa mladih animatora, bendovi „Sama filia“ i „Credo“, djelatnice Caritasa, Župno pastoralno i ekonomsko vijeće, Odbor za izgradnju Pastoralnog centra ministranti i druge skupine.Središnje blagdansko slavlje upriličeno je 31. siječnja, a predvodio ga je sarajevski nadbiskup mons. Tomo Vukšić, u koncelebraciji dekana preč. Ljube Vukovića svećenika salezijanaca, župnika iz Kustošijanskog dekanata, đakona, bogoslova, klerika i prednovaka. Predsjedatelja misnog slavlja pozdravila je u ime župljana, gospođa Silvija Crnčec. Nadbiskupa, župljane i hodočasnike pozdravio je ravnatelj odgojno-pastoralne zajednice i zajednice za odgoj zvanja, don Mladen Delić. Riječi dobrodošlice uputio je također predstavnicima gradskih vlasti: g. Stjepanu Zebi, izaslaniku gradonačelnika Milana Bandića te predstavniku općinskih struktura g. Nenadu Kljajiću. Mons. Tomo Vukšić održao je nadahnutu propovijed istaknuvši evanđeoski odlomak u kojem je Isus svojim učenicima dao za primjer dijete, kao uzor i znak jednostavnosti te posvemašnjeg predanja u ljubav svojih roditelja Božju. Riječi „Ne budete li kao djeca, neće ući u Kraljevstvo nebesko“, toplo je preporučio slušateljima kao sigurni put poniznosti kojim se postiže svetost u svim vremenima i svim staležima. Svratio je pozornost na činjenicu da Crkva kršćanima stavlja svece kao uzor i da ih trebaju ne samo spominjati i slaviti, nego prije svega nasljedovati kao što treba nasljedovati sv. Ivana Bosca, njegove kreposti i osobito njegovo umijeće odgajanja djece i mladih. „Sveti Ivan Bosco nije bio svetac monaškog života i kontemplacije, on je socijalni svetac, društveno angažiran i svetac koji je odgojem želio preobraziti društvo svoga vremena. Naše europsko društvo treba nužnu preobrazbu. Njemu je potrebno obraćenje od umišljenih veličina putem poniznosti koja je, čini se, u ovo naše vrijeme umrla i pokopana. Doista mu je potreban Isusov uzor djeteta kako bi se uputilo tragovima kojima su mnogi pošli i pronašli put u kraljevstvo nebesko. Sveci su nam  ne samo primjer i konkretno očitovanje da je svetost moguća, oni su znakovi pored puta koji vodi putem spasenja“, rekao je, između ostaloga, nadbiskup Tomo Vukšić.Na kraju misnoga slavlja predsjedatelju, svećenicima klericima, časnim sestrama, mladima i  prisutnima, zahvalio je župnik don Rudolf Belko, pozivom na druženje u samostanskom blagovalištu.

 


 
31.01.2020.SVEČANA MISA ZA BLAGDAN SV.IVANA BOSCA
img_8445_resize.jpg

Večerašnje svečano misno slavlje predvodio je i propovijedao, za blagdan sv.Ivana Bosca, mons. Tomo Vukšić , nadbiskup koadjutor vrhbosanski, uz koncelebraciju dekana kustošijanskog dekanata preč. Ljube Vukovića, ravnatelja don Mladena Delića, župnika don Rudolfa Belka, svećenika iz kustošijanskog dekanata i podsusedskog samostana.

Župna crkva je bila prepuna župljana i hodočasnika sv.Ivanu Boscu koji tradicionalno za blagdan sv,Ivana Bosca pohode našu župnu crkvu. Sastav mladih je svojim sviranjem i višeglasnim pjevanjem oduševio sve prisutne.

 
31.01.2020. BLAGDAN SV.IVANA BOSCA MISA ZA UČENIKE OSNOVNE ŠKOLE
 img_8387_resize.jpg

 Za učenike osnovne škole u Podsusedu bana Josipa Jelačića slavila se svečana sveta misa povodom blagdana sv.Ivana Bosca u podne. Misno slavlje predvodio je župnik don Rudolf Belko. Misnom slavlju su nazočili uz učenike osnovne škole i njihovi učitelji i nastavnici na čelu s ravnateljicom Jelenom Ivaci.

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Slijedeća » Kraj »»

Stranice 25 - 36 od 433
You are here  : Naslovnica