Župa Don Bosko

26.04.2019 NAJAVA BICIKLISTIČKOG HODOČAŠĆA NA MARIJU BISTRICU
plakatcr_resize.jpg
 
 
Župni blagdan

Proslavljen župni blagdan sv. Ivana Bosca

Sveti Ivan Bosco slavi se svečano u svim salezijanskim zajednicama, ipak najsvečanije je proslavljen 31. siječnja u Podsusedu, župi koja je njemu posvećena. Salezijanci i vjernici pripravljali su se za svoj blagdan trodnevnicom u kojoj su, kao predvoditelji euharistijskih slavlja, sudjelovali: don David Leskovar, župni vikar i voditelj oratorija na Knežiji; don Josip Stanić, ekonom u Katoličkom školskom centru „Don Bosco“ u Žepču (BiH) te don Goran Antunović, župnik i voditelj Pastoralnog centra Plitvice. Pučke pobožnosti pred svetu misu kao i liturgijsko pjevanje animirale su razne grupe i molitvene zajednice: Salezijanci suradnici, Muška molitvena zajednica „Sv. Ivan Bosco“, Molitvena zajednica Krvi Kristove sa časnim sestrama Klanjateljicama Krvi Kristove, Mješoviti župni zbor pod ravnanjem orguljašice Božice Veršić, bendovi „Credo“ i „Sama Filia“, animatori, članovi Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, djelatnici Caritasa, ministranti te dobrotvori i prijatelji don Boscova djela. Članovi ovih grupa častili su se i družili u vjeronaučnoj dvorani nakon svake mise. Večernja euharistija trećeg dana trodnevnice imala je dvije izvanredne pojedinosti: Salezijanci suradnici pod vodstvom mjesne koordinatorice Antonije Klobučar, obnovili su svoja obećanja i na kraju mise izveli kratki prikaz o pozivu i zadaći svoga udruženja. Župnik don Rudolf Belko zahvalio je obitelji Franje i Dragice Smes na njihovoj dugogodišnjoj suradnji kao i za brigu i čuvanje kapelice sv. Martina. Simboličkom primopredajom ključeva brigu za spomenutu kapelu preuzeli su obiteljski nasljednici Tomo i Silvija Crnčec.

Blagdansko slavlje u župi sv. Ivana Bosca nastavljeno je misama nedjeljnog rasporeda. Podnevna sveta misa okupila je djecu i djelatnike Osnovne škole Josipa Bana Jelačića na čelu sa ravnateljicom Jelenom Ivaci.

Svečanu večernju misu predslavio je pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško u kocelebraciji dekana preč. Vjekoslava Meštrića, prof. Ante Crnčevića, desetak svećenika iz dekanata i svećenika susjednih župa. Na početku misnog slavlja pozdravio ih je ravnatelj Salezijanske odgojno-pastoralne zajednice don Mladen Delić, a na kraju im je zahvalio župnik Rudolf Belko. Govoreći o don Boscu svecu i odgojitelju, biskup Šaško biranim je riječima istaknuo kako je svoje pedagoško djelo započeo s dječakom koji je znao zviždati, konačno otkrivši njegovo unutarnje dobro, koje mu je omogućilo da s njim stvori istinsko duhovno prijateljstvo. „U svakom čovjeku treba tražiti dobro, naročito u mladima, jer u svakom čovjeku postoji djelić Božje dobrote, što je tajna koju otkriva odgojitelj. Zviždanje je čudesna pojava, nisu potrebne riječi ni instrumenti, to glazbeno umijeće i način komuniciranja koje poznaju djeca, spontano izražava radost, ponekad bolje od pjevanja i sviranja; to je glazba vlastita malenosti djeteta koje ne želi ostati zatvoreno u svoje djetinjarije, jer ozbiljno teži odrastanju. Don Bosco je prihvatio djecu i mlade i postao tumačem njihovih najdubljih osjećaja“. Rekao je propovjednik tvrdeći da je svetac mladih i prije svoje pedagoške genijalnosti bio duboko Božji čovjek te je, uvjeren da je odgoj stvar srca, postao njihov najveći prijatelj. Slijedeći Isusa koji je dijete postavio u sredinu i označio ga kao uzor starijima pozvavši ih na obraćenje, mons. Šaško je ustvrdio da svi trebamo obraćenje od svoje samodostatnosti i tvrdoće srca, te bezuvjetno povjerenje u Božju ljubav nikada ne prestajući težiti odrastanju. „Don Bosco se zagledao u djetinje duše i želio da vječno budu sretne baš zato što svoje živote povjeravaju Bogu“, rekao je, između ostaloga predvoditelj knežijanskog misnog slavlja.

don_bosco_2019.jpg

Opširnije...
 
Marija De Mattias
marija_de_mattias_2019.jpg
 
Dan župe
plakat-2019_2.jpg
 
Božićno pismo

Sve se to dogodilo da se  ispuni što Gospodin reče po proroku:
Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel – što znači: S nama Bog! 
(Mt. 1, 22-23)  
                                           

Dragi župljani!

             Pišem vam ovo župno pismo koje je ujedno i božićna čestitka, raspored blagoslova obitelji, kratak osvrt na proteklu godinu i poneki prijedlog za nadolazeću godinu.

            Zahvalan sam Bogu i svima vama, ponajviše onima koji su se osobno uključili u uspjelu obnovu unutrašnjosti naše crkve za koju nam je tijekom godine došlo pohvala s više strana. S osobitim zadovoljstvom spominjem i uspjele pokušaje duhovnih obnova vjernika, naše žive Crkve, naše župne zajednice. Slobodan sam najaviti i nekoliko novih inicijativa za nadolazeću godinu: obnovu tornja, nabavu novog svetohraništa te izradu novih ispovjedaonica. Nadam se da vaša dragocjena pomoć i velikodušna suradnja neće izostati.

            Živimo u svijetu brojnih, ponekad dramatičnih događaja u kojima se nerijetko nađe i Hrvatska sa svojim društvenim, političkim, gospodarskim i drugim previranjima, a od njih ni Crkva nije pošteđena, što više, sve se češće nađe na udaru nemilosrdne, provokativne čak i zlonamjerne kritike. U takvim vremenima, preporuka je pape Franje da jačamo svoje vjerničko zajedništvo počevši od obitelji u kojima su od presudne važnosti sloga i jedinstvo očeva i majki, roditelja, djece i mladih. Obitelji su mjesto naše ljudske i kršćanske radosti, naše sigurnosti, naših uspjeha i svakodnevne borbe za bolje i kvalitetnije sutra. Svi spomenuti oblici obiteljskog zajedništva odražavaju se na zajedništvo osoba i karizmi u župi sv. Ivana Bosca. U njoj se zrcali bogatstvo naših različitosti i posebnosti. Svima nam je poznato da se to počesto ugroženo zajedništvo treba hraniti vjerom, molitvom i sakramentalnim životom. Obiteljska molitva, nedjeljna euharistija i sakrament pomirenja, izvori su duhovne snage iz koje nas sam Krist jača i ujedinjuje. On je bio središte svete nazaretske obitelji Marije i Josipa u kojoj se rodio kao Sin Boga živoga.

            Knez mira čije rođenje slavimo, neka pohodi naše obitelji i svakog člana ove župne zajednice: djecu, mlade, roditelje, odgojitelje, a posebno starije, nemoćne i naše bolesnike. Neka  nitko ne bude zaboravljen, tužan i sam u Božićnom slavlju koje ljubavlju želi ispuniti naša vjernička srca. Sretan Božić svima! Neka vas prati ljubav nebeske Majke, Pomoćnice kršćana i zagovor sv. Ivana Bosca, oca i učitelja mladih. Pod njihovom zaštitom pođimo radosno i sretno u novu 2019. godinu.

župnik don Rudolf Belko i ostala subraća salezijanci


 
01.09.2018. DOŽIVOTNI ZAVJETI BOGOSLOVA IVANA VERIGE
 dsc_0119_resize.jpg  

Danas 1.rujna 2018. u 11h u našoj  župI sv. Ivana Bosca u Podsusedu naš sumještan salezijanac, bogoslov Ivan Veriga izrekao je svoj doživotni zavjet da će služiti Gospodinu u duhu sv. Ivana Bosca, na veću slavu Njegovu i na korist svih mladih kojima će biti poslan.

Misno slavlje predvodio je provincijal don Tihomir Šutalo uz asistenciju 20 svećenika uz nazočnost  Ivanove obitelji, prijatelja, salezijanaca i prepune crkve  župljana Podsuseda

Zahvaljujemo se Ivanu na njegovoj odlučnosti i ustrajnosti na putu prema svome cilju da postane svećenik.Pozivamo vas sve da pratite Ivana u svojim molitvamana na njegovom putu, da ovim milostima ispuni naš Podsused, salezijance i našu provinciju

Fotografije sbimio Mladen Veršić.

Opširnije...
 
07.07.2017. PJEŠAČKO HODOČAŠĆE NA MARIJU BISTRICU
 dji_0054cr_resize.jpg

 Danas u dva sata ujutro ispred kapelice Sv.Martina okupilo se 28 hodočasnika pješaka na Mariju Bistricu,gdje su ih dočekali župnik don Rudolf Belko i kombi pratnja. Hodočašće je započelo molitvom u kapelici sv.Martina. a na Gornjoj Bistri priključilo se njih 33-je. Tako da je danas rekordan broj hodolačnika -61-.

U nastavku možete vidjetu još 70 fotografija hodočašća.

Ovu fotografiju snimio je  Hrvoje Golubić, a vide se hodočasnici kako se spuštaju od crkve sv.Magdalene prema Mariji Bistrica , koja se vidi u pozadini

Opširnije...
 
Sretan Uskrs

„Što tražite živoga među mrtvima?

nije ovdje, nego uskrsnu” ( Lk 24, 5-6)

 

Draga braćo i sestre!

 

         Evanđelisti nam u svojim izvješćima o Isusovoj smrti na križu, ukopu i njegovu slavnom uskrsnuću govore kako su Isusa svi njegovi učenici ostavili i pobjegli od straha za vlastiti život. No, ta ista izvješća nam govore o ženama koje su svojom prisutnošću Isusu bile oslonac i podrška.

         U rano nedjeljno jutro žene hitaju prema grobu, dok se šokirani učenici skrivaju u zatvorenim prostorijama. Za hrabrost, suosjećanje i ljubav, one su nagrađene. Kad su došle na grob, ukazaše im se dva anđela i rekoše: „Što tražite Živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu!”. Luka u svom evanđelju piše da su žene pratile Isusa i njegove učenike; one su i prve suradnice u apostolatu, najustrajnije učenice što se ne odijeliše od njega ni onda kad su ga učenici ostavili. Ostale su uz njega i u preteškom golgotskom času. Žene su zato povlaštene svjedokinje i njegova ukopa i pobjedonosnog Uskrsa.

         Kršćanske žene i majke su kroz povijest bile prve vjerovjesnice svojoj djeci. One su u zgodno i nezgodno vrijeme usađivale mladom naraštaju vrednote vjere. One su i danas pozvane da svojoj djeci, uz oca, budu prve vjeroučiteljice.

         Potrebno je, prigodom ovogodišnjeg Uskrsa, kad čitamo da su žene prve javile Isusovoj zajednici da je Isus uskrsnuo, naglasiti prevažnu ulogu žene i majke u obitelji.

         Živimo u vremenu kad čovjek sve više gubi osjećaj za duhovno. Dok nastoji zadovoljiti tjelesne prohtjeve i želje, zanemaruje dušu.

         Neka nam ovogodišnji Uskrs bude poticaj da ponovno postavimo sebi temeljna pitanja: Zašto sam na svijetu? Odakle sam? Zašto živim i kamo idem? Odgovore na ta pitanja potražimo u Isusu Kristu, jedinom i pravom Učitelju.

         Isus je uskrsnuo! To je temelj naše vjere. Isusovo uskrsnuće jamac je i našeg uskrsnuća. Stoga, radujmo se i kličimo: Aleluja!

 

Svima želimo: SRETAN  I   BLAGOSLOVLJEN USKRS!

          

  Vaši svećenici  - salezijanci.

 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Slijedeća » Kraj »»

Stranice 49 - 60 od 432
You are here  : Naslovnica