Župa Don Bosko

26.09.2019. SASTANAK ŽUPNOG PASTORALNOG I EKONOMSKOG VIJEĆA
 img_1823_resize.jpeg Na današnjem sastanku župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća župnik don Rudolf Belko je u ime zajednice u Podsusedu predstavio idejni arhitektonski projekt Pastoralnog centra naše župe koji se predviđa izgraditi ispod igrališta. Župnik je upoznao prisutne da je novo svetohranište postavljeno i da ga je blagoslovio kardinal Bozanić 15.rujna 2019. prilikom posjeta našoj župi. Nakon ove točke proslava blagdana sv.Martina s procesijom  bila je slijedeća točka dnevnog reda. Hrvatska žena će i ove godine ishoditi dozvole za procesiju i skup. Također će njene članice ispesti kolače. Moraju se odrediti voditelji grupa koji će sudjelovati u aktivnostima. Slijedeća točka je mlada misa našeg župljana Ivana Verige. Svećeničko ređenje će biti 6.lipnja 2020. u zagrebačkoj katedrali. Datum same mlade mise određuje mladomisnik, a to trenutno nije određeno. Razgovaralo se o samoj organizaciji mlade mise i svečanog ručka. Na pitanje o financijskoj konstrukciji obnoce crkve gospodin Račić podnio je izvješće o troškovima obnove i plaćanjima troškova.
Opširnije...
 
15.09.2019. KARDINAL JOSIP BOZANIĆ KRSTIO PETO DIJETE U OBITELJI HRGETIĆ
 img_3160_resize.jpg

 Kardinal Josip bozanić, nadbiskup zagrebački, danas je pod misom u 10:30 sati krstio Šimuna Hrgetića, peto dijete Marija i Dubravke r.Čelan. Kuma je bila Sabrina Pajić.

Također je kardinal Bozanić blagoslovio novo svetohranište na kraju svete mise.

Opširnije...
 
01.09.2019. DON ALOJZ JURAK PROSLAVIO 30 GODINA DJELOVANJA U NAŠOJ ŽUPI I ODLAZAK NA JARUN
img_3021_resize.jpg

Danas se svečanom misom don Alojz Jurak, naš velečasni Lojzek, oprostio od tridesetogodišnjeg djelovanja u Podsusedu.

Pristigao je kao kapelan u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća , Župnik župe sv.Ivana Bosca bio je od 1989. godine do 1996. godine.Župni vikar u župi sv. Ivana Bosca u Podsusedu bio je od 2001. godine do 2008.godine.

Svetu misu predvodio je ravnatelj don Mladen Delić sa župnikom don Rudolfom Belko. Župni zbor je svojim pjevanjem uveličao današnj misu.

Mnogi župljani, a i neki bivši župljani, došli su zahvaliti don Alojzu na predaom radu u našoj župi.

Opširnije...
 
13.07.2019. PJEŠAČKO HODOČAŠĆE NA MARIJU BISTRICU
img_2849_resize.jpg

Ovogodišnje pješačko hodočašće naših prijatelja i župljana župe sv.Ivan Bosco na Mariju Bistricu bilo je u drugu, a ne kako je uvijek na prvu subotu u mjesecu srpnju. Razlog je što je danas blagdan Majke Božje Bistričke. Od kapele sv.Martina krenulo je 36 pješaka hodočasnika, a u pratnji su bili župnik don Rudi Belko, gđa Silvija Crnčec i Miljenko Golubić.U Gornjoj Bistri priključilo se još 29 hodočasnika. Ukupno 68 hodočasnika. Najviše u zadnjih tridesetgodina.  Posebnost ovog hodočasća da je bilo dvadesetak mladih, što nam daje vjeru u održivost ovog pješačkog hodočašća.

Posebnost za pamčenje današnjeg hodočašća je olujno nevrijeme s gustom tučom koje je pogodilo hodočasnike na velikoj uzbrdici prema crkvi. sv.Magdalene. Trebalo je to doživjeti, a i preživjeti. Mokri i pokisli stigli smo našoj Majci na Mariji Bistrici da joj se zahvalimo, da ju zamolimo za naše potrebe, da se radujemo zajedno s Njom našem dolasku . Poslije sv.Mise u 18 sati svi su se uputili u rodnu kuću našeg župnika don Rudolfa Belka.

Opširnije...
 
01.05.2019 TRADICIONALNA BICIKLIJADA MAJCI BOŽJOJ BISTRIČKOJ "U SUSRET MARIJI SVIBANJSKOJ KRALJICI"
30cr_resize.jpg

Prvoga svibnja poslije jutarnje mise biciklisti su krenuli  prema Mariji Bistrici, prema Majci Božjoj Bistričkoj.

Krenulo je ove godine 35 biciklista ( trostruko više nego lani). Organizatori su i ove godine bili Kristijan Latin i Vjeko Katić.

Pobrinuli su se za prateći kombi, a što je najvažnije za sigurnost biciklista, da dođu na Mariju Bistricu i da se sretno vrate

u Podsused. Župnik don Rudolf Belko pratio je kolonu biciklista i brinuo se za logistiku.

 

Fotografije:Vjeko Katić

Opširnije...
 
26.04.2019 NAJAVA BICIKLISTIČKOG HODOČAŠĆA NA MARIJU BISTRICU
plakatcr_resize.jpg
 
 
Župni blagdan

Proslavljen župni blagdan sv. Ivana Bosca

Sveti Ivan Bosco slavi se svečano u svim salezijanskim zajednicama, ipak najsvečanije je proslavljen 31. siječnja u Podsusedu, župi koja je njemu posvećena. Salezijanci i vjernici pripravljali su se za svoj blagdan trodnevnicom u kojoj su, kao predvoditelji euharistijskih slavlja, sudjelovali: don David Leskovar, župni vikar i voditelj oratorija na Knežiji; don Josip Stanić, ekonom u Katoličkom školskom centru „Don Bosco“ u Žepču (BiH) te don Goran Antunović, župnik i voditelj Pastoralnog centra Plitvice. Pučke pobožnosti pred svetu misu kao i liturgijsko pjevanje animirale su razne grupe i molitvene zajednice: Salezijanci suradnici, Muška molitvena zajednica „Sv. Ivan Bosco“, Molitvena zajednica Krvi Kristove sa časnim sestrama Klanjateljicama Krvi Kristove, Mješoviti župni zbor pod ravnanjem orguljašice Božice Veršić, bendovi „Credo“ i „Sama Filia“, animatori, članovi Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, djelatnici Caritasa, ministranti te dobrotvori i prijatelji don Boscova djela. Članovi ovih grupa častili su se i družili u vjeronaučnoj dvorani nakon svake mise. Večernja euharistija trećeg dana trodnevnice imala je dvije izvanredne pojedinosti: Salezijanci suradnici pod vodstvom mjesne koordinatorice Antonije Klobučar, obnovili su svoja obećanja i na kraju mise izveli kratki prikaz o pozivu i zadaći svoga udruženja. Župnik don Rudolf Belko zahvalio je obitelji Franje i Dragice Smes na njihovoj dugogodišnjoj suradnji kao i za brigu i čuvanje kapelice sv. Martina. Simboličkom primopredajom ključeva brigu za spomenutu kapelu preuzeli su obiteljski nasljednici Tomo i Silvija Crnčec.

Blagdansko slavlje u župi sv. Ivana Bosca nastavljeno je misama nedjeljnog rasporeda. Podnevna sveta misa okupila je djecu i djelatnike Osnovne škole Josipa Bana Jelačića na čelu sa ravnateljicom Jelenom Ivaci.

Svečanu večernju misu predslavio je pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško u kocelebraciji dekana preč. Vjekoslava Meštrića, prof. Ante Crnčevića, desetak svećenika iz dekanata i svećenika susjednih župa. Na početku misnog slavlja pozdravio ih je ravnatelj Salezijanske odgojno-pastoralne zajednice don Mladen Delić, a na kraju im je zahvalio župnik Rudolf Belko. Govoreći o don Boscu svecu i odgojitelju, biskup Šaško biranim je riječima istaknuo kako je svoje pedagoško djelo započeo s dječakom koji je znao zviždati, konačno otkrivši njegovo unutarnje dobro, koje mu je omogućilo da s njim stvori istinsko duhovno prijateljstvo. „U svakom čovjeku treba tražiti dobro, naročito u mladima, jer u svakom čovjeku postoji djelić Božje dobrote, što je tajna koju otkriva odgojitelj. Zviždanje je čudesna pojava, nisu potrebne riječi ni instrumenti, to glazbeno umijeće i način komuniciranja koje poznaju djeca, spontano izražava radost, ponekad bolje od pjevanja i sviranja; to je glazba vlastita malenosti djeteta koje ne želi ostati zatvoreno u svoje djetinjarije, jer ozbiljno teži odrastanju. Don Bosco je prihvatio djecu i mlade i postao tumačem njihovih najdubljih osjećaja“. Rekao je propovjednik tvrdeći da je svetac mladih i prije svoje pedagoške genijalnosti bio duboko Božji čovjek te je, uvjeren da je odgoj stvar srca, postao njihov najveći prijatelj. Slijedeći Isusa koji je dijete postavio u sredinu i označio ga kao uzor starijima pozvavši ih na obraćenje, mons. Šaško je ustvrdio da svi trebamo obraćenje od svoje samodostatnosti i tvrdoće srca, te bezuvjetno povjerenje u Božju ljubav nikada ne prestajući težiti odrastanju. „Don Bosco se zagledao u djetinje duše i želio da vječno budu sretne baš zato što svoje živote povjeravaju Bogu“, rekao je, između ostaloga predvoditelj knežijanskog misnog slavlja.

don_bosco_2019.jpg

Opširnije...
 
Marija De Mattias
marija_de_mattias_2019.jpg
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Slijedeća » Kraj »»

Stranice 49 - 60 od 437
You are here  : Naslovnica