Župa Don Bosko

Božićno pismo

Sve se to dogodilo da se  ispuni što Gospodin reče po proroku:
Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel – što znači: S nama Bog! 
(Mt. 1, 22-23)  
                                           

Dragi župljani!

             Pišem vam ovo župno pismo koje je ujedno i božićna čestitka, raspored blagoslova obitelji, kratak osvrt na proteklu godinu i poneki prijedlog za nadolazeću godinu.

            Zahvalan sam Bogu i svima vama, ponajviše onima koji su se osobno uključili u uspjelu obnovu unutrašnjosti naše crkve za koju nam je tijekom godine došlo pohvala s više strana. S osobitim zadovoljstvom spominjem i uspjele pokušaje duhovnih obnova vjernika, naše žive Crkve, naše župne zajednice. Slobodan sam najaviti i nekoliko novih inicijativa za nadolazeću godinu: obnovu tornja, nabavu novog svetohraništa te izradu novih ispovjedaonica. Nadam se da vaša dragocjena pomoć i velikodušna suradnja neće izostati.

            Živimo u svijetu brojnih, ponekad dramatičnih događaja u kojima se nerijetko nađe i Hrvatska sa svojim društvenim, političkim, gospodarskim i drugim previranjima, a od njih ni Crkva nije pošteđena, što više, sve se češće nađe na udaru nemilosrdne, provokativne čak i zlonamjerne kritike. U takvim vremenima, preporuka je pape Franje da jačamo svoje vjerničko zajedništvo počevši od obitelji u kojima su od presudne važnosti sloga i jedinstvo očeva i majki, roditelja, djece i mladih. Obitelji su mjesto naše ljudske i kršćanske radosti, naše sigurnosti, naših uspjeha i svakodnevne borbe za bolje i kvalitetnije sutra. Svi spomenuti oblici obiteljskog zajedništva odražavaju se na zajedništvo osoba i karizmi u župi sv. Ivana Bosca. U njoj se zrcali bogatstvo naših različitosti i posebnosti. Svima nam je poznato da se to počesto ugroženo zajedništvo treba hraniti vjerom, molitvom i sakramentalnim životom. Obiteljska molitva, nedjeljna euharistija i sakrament pomirenja, izvori su duhovne snage iz koje nas sam Krist jača i ujedinjuje. On je bio središte svete nazaretske obitelji Marije i Josipa u kojoj se rodio kao Sin Boga živoga.

            Knez mira čije rođenje slavimo, neka pohodi naše obitelji i svakog člana ove župne zajednice: djecu, mlade, roditelje, odgojitelje, a posebno starije, nemoćne i naše bolesnike. Neka  nitko ne bude zaboravljen, tužan i sam u Božićnom slavlju koje ljubavlju želi ispuniti naša vjernička srca. Sretan Božić svima! Neka vas prati ljubav nebeske Majke, Pomoćnice kršćana i zagovor sv. Ivana Bosca, oca i učitelja mladih. Pod njihovom zaštitom pođimo radosno i sretno u novu 2019. godinu.

župnik don Rudolf Belko i ostala subraća salezijanci


 
01.09.2018. DOŽIVOTNI ZAVJETI BOGOSLOVA IVANA VERIGE
 dsc_0119_resize.jpg  

Danas 1.rujna 2018. u 11h u našoj  župI sv. Ivana Bosca u Podsusedu naš sumještan salezijanac, bogoslov Ivan Veriga izrekao je svoj doživotni zavjet da će služiti Gospodinu u duhu sv. Ivana Bosca, na veću slavu Njegovu i na korist svih mladih kojima će biti poslan.

Misno slavlje predvodio je provincijal don Tihomir Šutalo uz asistenciju 20 svećenika uz nazočnost  Ivanove obitelji, prijatelja, salezijanaca i prepune crkve  župljana Podsuseda

Zahvaljujemo se Ivanu na njegovoj odlučnosti i ustrajnosti na putu prema svome cilju da postane svećenik.Pozivamo vas sve da pratite Ivana u svojim molitvamana na njegovom putu, da ovim milostima ispuni naš Podsused, salezijance i našu provinciju

Fotografije sbimio Mladen Veršić.

Opširnije...
 
07.07.2017. PJEŠAČKO HODOČAŠĆE NA MARIJU BISTRICU
 dji_0054cr_resize.jpg

 Danas u dva sata ujutro ispred kapelice Sv.Martina okupilo se 28 hodočasnika pješaka na Mariju Bistricu,gdje su ih dočekali župnik don Rudolf Belko i kombi pratnja. Hodočašće je započelo molitvom u kapelici sv.Martina. a na Gornjoj Bistri priključilo se njih 33-je. Tako da je danas rekordan broj hodolačnika -61-.

U nastavku možete vidjetu još 70 fotografija hodočašća.

Ovu fotografiju snimio je  Hrvoje Golubić, a vide se hodočasnici kako se spuštaju od crkve sv.Magdalene prema Mariji Bistrica , koja se vidi u pozadini

Opširnije...
 
Sretan Uskrs

„Što tražite živoga među mrtvima?

nije ovdje, nego uskrsnu” ( Lk 24, 5-6)

 

Draga braćo i sestre!

 

         Evanđelisti nam u svojim izvješćima o Isusovoj smrti na križu, ukopu i njegovu slavnom uskrsnuću govore kako su Isusa svi njegovi učenici ostavili i pobjegli od straha za vlastiti život. No, ta ista izvješća nam govore o ženama koje su svojom prisutnošću Isusu bile oslonac i podrška.

         U rano nedjeljno jutro žene hitaju prema grobu, dok se šokirani učenici skrivaju u zatvorenim prostorijama. Za hrabrost, suosjećanje i ljubav, one su nagrađene. Kad su došle na grob, ukazaše im se dva anđela i rekoše: „Što tražite Živoga među mrtvima? Nije ovdje, nego uskrsnu!”. Luka u svom evanđelju piše da su žene pratile Isusa i njegove učenike; one su i prve suradnice u apostolatu, najustrajnije učenice što se ne odijeliše od njega ni onda kad su ga učenici ostavili. Ostale su uz njega i u preteškom golgotskom času. Žene su zato povlaštene svjedokinje i njegova ukopa i pobjedonosnog Uskrsa.

         Kršćanske žene i majke su kroz povijest bile prve vjerovjesnice svojoj djeci. One su u zgodno i nezgodno vrijeme usađivale mladom naraštaju vrednote vjere. One su i danas pozvane da svojoj djeci, uz oca, budu prve vjeroučiteljice.

         Potrebno je, prigodom ovogodišnjeg Uskrsa, kad čitamo da su žene prve javile Isusovoj zajednici da je Isus uskrsnuo, naglasiti prevažnu ulogu žene i majke u obitelji.

         Živimo u vremenu kad čovjek sve više gubi osjećaj za duhovno. Dok nastoji zadovoljiti tjelesne prohtjeve i želje, zanemaruje dušu.

         Neka nam ovogodišnji Uskrs bude poticaj da ponovno postavimo sebi temeljna pitanja: Zašto sam na svijetu? Odakle sam? Zašto živim i kamo idem? Odgovore na ta pitanja potražimo u Isusu Kristu, jedinom i pravom Učitelju.

         Isus je uskrsnuo! To je temelj naše vjere. Isusovo uskrsnuće jamac je i našeg uskrsnuća. Stoga, radujmo se i kličimo: Aleluja!

 

Svima želimo: SRETAN  I   BLAGOSLOVLJEN USKRS!

          

  Vaši svećenici  - salezijanci.

 
KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA ZA MLADE
 img_2018_006_001.jpg  

KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA ZA MLADE
u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove
u Zagrebu, Miramarska cesta 100
3. ožujka 2018. u 10:30

               Organiziraju i vode  sestre Klanjateljice Krvi Kristove

               prijave do 28. 2. 2018.s.Laura Cukar - mobitel: 98/650134

                                                                     e-mail:

 

                                                 
 
28.-30.01.2018. TRODNEVNA PRIPRAVA ZA PROSLAVU BLAGDANA SV.IVANA BOSCA
 img_4519_resize.jpg  Trodnevna priprava za proslavu blagdana sv.Ivana Bosca u našoj župnoj crkvi slavila se od 28.01. do 30.01. Misna slavlja predvodili su i propovijedali salezijanci: don Anto Stojić, don Stjepan Bolkovac i don Drago Škarica. Misna slavlja su sviranjem i pkevanjem uveličali sastavi Credo i Sama Filia i župni zbor.
Opširnije...
 
20.12.2017 KIĆENJE BORA I IZRADA JASLICA U NAŠOJ ŽUPNOJ CRKVI
 img_2956_resize.jpg

Večeras poslije večernje sv.mise u našoj župnoj crkvi kitio se bor i izrađivale su se jaslice. Zajednička fotografija nastala je nakon završenog posla.

U nastavku možete vidjeti kako se kitio bor i izrađivale jaslice u kojima ćemo se zajedno radovati.

 
17.12.2017. BETLEHEMSKO SVJETLO STIGLO U NAŠU CRKVU
img_2457_resize.jpg
Betlehemsko svjetlo su  večeras u našu crkvu donijeli članovi Odreda izviđača iz Podsuseda. Župnik don Rudolf Belko prisjetio se kako je on prije dvadesetpet godina donio s izviđačima prvo betlehemsko svjetlo u Hrvatsku iz Beča.
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Slijedeća » Kraj »»

Stranice 49 - 60 od 428
You are here  : Naslovnica