Župa Sv. Ivan Bosco

Župa "Sv. Ivan Bosco"

Animatori

Animatori to smo mi. Skupina mladih iz Župe Sv. Ivana Boska iz Podsuseda. Ali što su to animatori? Koliko godina imaju animatori? Što oni to rade? Zašto to rade? I ono konačno kako postati animator?

E pa animatori su mladi, srednjoškolci i stariji koji su odlučili dio svoga slobodnog vremena posvetiti radu s mladima u župi. Zabavljanje i zafrkancija sa djecom uglavnom od 3 do 8 razreda osnovne škole samo je mali dio onoga što spada u opis svakog animatora jer naš je cilj kroz igru i smijeh približiti na zabavan način Isusa, Mariju i sve ostale kršćanske uzore mladima.

Kada prvi put nekome kažeš da si animator najčešće će te samo blijedo pogledati ili ti se čak nasmijati. No nije to tako smiješno jer većina ljudi kada im bolje objasniš tko smo i što smo shvate da je to vrlo zanimljivo.

Pa sada preciznije. Animatori iz Podsuseda spadaju u Salezijanske animatore koji se nalaze širom cijelog svijeta gdje god se nalaze i Salezijanci. U Zagrebu salezijanski animatori su u župama u Rudešu na Jurunu i na Knežiji. Salezijanski animatori za razliku od biskupijskih animatora još posebnu pozornost skreću na salezijansku karizmu koju smo naslijedili od Sv Ivana Boska utemeljitelja salezijanske družine. On je poseban naglasak stavio na rad s mladima i razvio specifični odgojno preventivni sustav.

Sv Ivan Bosko, Madre Mazarello , Dominik Savio , Laura Vicunna , sve su to uzori koji se često spominju u salezijanskim odgojnim metdama.

Podsusedskih animatora ima oko 15-tak ,a sastaju se nakon nedjeljne svete mise u 19.30. Osim nedjeljom naveče animatori animiraju misu za mlade u 12 sati u župi.

Animatori također čine zbor mladih koji osim animiranja mise za mlade svake godine nastupaju na Don Bosko festu.

Dio animatora također sudjeluje i u odbojkaškoj ekipi župe koja nastupa u Katoličkoj odbojkaškoj ligi te su prošle godine osvojile nagradu za fair play.

Osim svih ovih raznih aktivnosti animiranje mladih ipak je primarna aktivnost kojom se bavimo. Za razne prigode u župi organiziramo program za mlade a poslije probi dječjeg zbora subotom organiziramo igre za djecu.

Vrhunac i test svega onoga što smo naučili tijekom cijele godine je Dječje ljeto koje se odvije svake godine prvi tjedan nakon završetka školske godine.

Dječje ljeto traje tjedan dana. Oko 40 djece i 15 animatora svaki dan se druži i zabavlja te uči razne igre i uči nove priče o raznim svecima i likovima iz Biblije. Jedan san svi zajedno idemo na izlet kao npr prošle godine kad smo išli na izlet i kupanje u Generalski stol.

Zadnji dan dječjeg ljeta priređuje se vesela večer, predstava za roditelje. Tada roditelji mogu vidjeti što smo mi to sve radili, u predstavi mi predstavljamo naše grupe i zabavljamo ih igrama koje smo sami pripremili.

Animatori tijekom animatorskog školovanja kreću kao mlađi animatori. Učeći od starijih i iskusnijih u početku pomažu i gledaju starije animatore. Nakon što napreduju i počnu samostalno izvoditi program postaju stariji animatori da bi postigli vrhunac kao stariji animatori odlaze na 4 vikenda škole salezijaskih animatora i specijalizaciju koja traje tjedan dana. Nakon 2 godine stjecanja iskustva kroz rad u župi mogu daljnje školovanje nastaviti da postavu instruktori animatorima.

Zvuči zanimljivo. Dođi, pridruži nam se …