Župa Sv. Ivan Bosco

Župa "Sv. Ivan Bosco"

Molitvene zajednice

Molitvene zajednice “Kapi” i “Kapljice”

U samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Podsusedu, održavaju se redoviti molitveni susreti za članove molitvenih zajednica „ Kapi“ i „Kapljice.“

Zajednice se temelje na pobožnosti i duhovnosti Krvi Kristove.

Prvoosnovana zajednica „Kapi“ utemeljena je ranih 90 – tih godina. Danas, kao duhovna voditeljica, sestra Imelda, susrete održava svaki drugi ponedjeljak poslije večernje svete mise.

Uoči blagdana Božanskog Milosrđa 2009. godine skupina vjernica počela se spontano okupljati u crkvi moleći Devetnicu Božanskog Milosrđa. To je bio početak i temelj na kojem je izrasla nova zajednica. Prvi susret zajednice zbio se 05. svibnja 2010. godine. Susretu se odazvalo petnaestak žena. Pod duhovnim vodstvom sestre Matije Pavić zajednica je rasla i bogatila se novim članicama. Nakon godinu dana temeljitog rada i priprema, 15. lipnja 2011. prve članice svečano su pristupile u Molitvenu zajednicu Krvi Kristove. Ideja o nazivu zajednice „Kapljice“ proizašla je od same sestre Matije, nakon jedne duhovne obnove u Podsusedu prije nekoliko godina, kojoj su nazočile članice obadviju zajednica.

Tijekom godina zajednica je jačala – povezana istim Duhom, kroz mnoga hodočašća u Međugorje, Mariju Bistricu, klanjanja i bdjenja u Ludbregu, te kroz privatna druženja. Spoznaja kako riječ LJUBAV nije imenica, već glagol – dinamičan i radan, bio je plod rada voditeljice zajednice sestre Matije.

Posebno lijepe trenutke zajednica pamti u susretima s vlč. Zvonimirom Badurinom Dudić, svećenikom Krčke biskupije. Darovima duhovnosti i duhovitosti slao je poruku da imati osmjeh na licu znači imati djetinje povjerenje u Boga, računajući da i tamo gdje mi zastanemo i ne znamo kako dalje, On najbolje zna. Kako je vlč. Badurina autor više knjiga duhovnog sadržaja, žene zajednice „ Kapljice“ nadahnule su ga, te je napisao i posvetio jedan Križni put ženama. Dotaknute tom pažnjom i same su se uključile u izradu knjižice. Tako je nastao Križni put (sa) ženama, koji se u korizmeno vrijeme čita u našoj župi.

Subotnje jutro 20. prosinca 2014. godine ostalo je upamćeno po druženju s hrvatskim braniteljima u Savskoj 66. Njihov 63. dan prosvjeda obogatio je živote prisutnih članica. Prigodnu molitvu i riječi podrške i zahvalnosti izrekla je sestra Matija. Bilo je dirljivo slušati o svagdašnjici prisutnih, jednostavno i skromno su posvjedočili kako rastu u vjeri i zajedništvu.

Imati sestru Matiju u svojoj blizini značilo je imati sigurnost , red, Božju blizinu, smijeh, lakoću prihvaćanja i još štošta drugo. Toga postaneš svjestan tek kad čuješ da ona odlazi.

Da, 16. veljače 2015. godine, sestra Matija je otišla iz Podsuseda. Sada je u Australiji. Prije odlaska uputila je članicama proročke riječi: „Željela sam svaku od vas darivati, posebno, lijepo, znakovito – ali nisam znala kako. Otišla sam u kapelicu. Sve želje i pitanja predala sam Duhu Svetom. Odgovor je stigao vrlo brzo, a glasio je : „ Sestra Danijela !“ Ona je moj dar vama.“

Uistinu, sestra Danijela je dar, vrijedan i izmoljen dar. Hvala ti, sestro Matijo što si molila za taj dar.

Danas, baš kao i prije 5 godina, zajednica ima svoje redovite susrete svake druge srijede u 19 sati u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove.

Marija Krpan

Zagreb, 15. veljače 2016.

Molitvena zajednica muževa svetog Ivana Bosca Podsused

Molitvena zajednica je osnovana na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 08.12.2015.

Zajednicu su vodili: Mile Račić (2016), Vilko Marić (2017), Damir Lazić (2018),…