Župa Sv. Ivan Bosco

Župa "Sv. Ivan Bosco"

Drugi dan trodnevnice vodio je don Pejo Orkić, nekadašnji ravnatelj za prednovake u Podsusedu, a sada je župnik na Jarunu. Nakon mise bilo je klanjanje Presvetom Sakramentu za duhovna zvanja.

 

Don Pejo je spomenuo kako u današnjem svijetu ima puno lijepih stvari. Štoviše, ima mnogo više lijepih stvari nego loših, ali mi smo često opterećeni tim lošim stvarima da ne vidimo izlaz iz te situacije. To je jedan od đavlovih načina da nas sveže i okuje u lance. Ali izlaz postoji!

Osvrnuo se na današnje mlade i pitao: Imaju li oni viziju za svoj život? Što oni očekuju? Imaju li nekakav plan? Mnogi ne znaju koju školu ili fakultet upisati.

Don Pejo je spomenuo kako je kroz blagoslov obitelji primijetio mnoge mlade, koji su lijepi, čestiti i odgovorni, ali nit se žene, nit udaju. Čak ni u tridesetima i četrdesetima.

Mnogi dolaze u crkvu na molitve, klanjanja i svete mise, ispovijed. Ali mnogi su razočarani, ljuti na Boga, ne vide izlaz iz svoje situacije. Mnogo je svađe i nesporazuma u obiteljima.

Zašto je to tako? Kako je moguće da je tako kod kršćana?

Zar nas đavao tako zavodi i ne prepoznajemo njegovo djelovanje.

Danas će malo tko reći da Bog ne postoji, ali živimo kao da Bog ne postoji. Sve je moguće, sve je dopušteno.

Malo tko će reći da đavao postoji, ali on djeluje i danas kao i u vrijeme Isusa i vrijeme don Bosca.

Đavao je onaj koji razara i razjedinjuje. On je taj koji dovodi ljude do toga da nema smisla ništa, da se ne isplati mrtviti, da se ne isplati žrtvovati. Da se ne isplati poniziti i darovati svoje vrijeme nekome i za nešto.

Don Bosco je u životu imao velikih kušnji i napada od strane zloga. Ali njegovo geslo je bilo „DAJ MI DUŠE, DRUGO UZMI“. Imao je jasnu viziju što hoće, odnosno što Bog od njega očekuje.

Ove godine slavimo 200. godišnjicu don Boscovog sna iz devete godine. Trebalo mu je preko 60 godina da „sve razumije“, ali znao je da je najvažnije spasiti dušu.

Zli želi odvojiti dušu od Krista i zato nam nudi laka rješenja i ovozemaljske užitke. Danas je ekran jedno veliko ropstvo i ovisnost, kako za mlade tako i za starije. A svi ga nosimo u džepu. Tako lako „samo 5 minuta“ postane nekoliko sati. Kao i sa hranom, ako ne naučimo biti umjereni, to dobro postat će zlo. Trebamo se odgojiti za to. Svi.

Problem današnjeg društva je da tamo gdje imamo rješenje često puta ga ne tražimo.

Koliko doista tražimo Boga? Koliko doista želimo biti s Njim? Koliko se združujemo s Bogom? Koliko je Isus najvažniji u mom životu? Je li mi molitva, razgovor s Bogom, nešto što volim ili nešto što samo obavim? Koliko sam zahvalan za sve milosti koje dobivam? Brinem li stvarno za svoju dušu?

Ovo su pitanja za sve „nas kršćane“ danas.

Don Bosco je uložio sve da spasi dušu i za to je morao biti jako dobro povezan s Gospodinom.

Ta povezanost je održavala njegov žar i želju da dođe do mladih, da ih okupi, da im pomogne, da ih odgoji i pripremi za život. Sve ovozemaljsko što je potrebno za čovjeka, ali bez da je zanemario ono najvažnije. Čovjeku treba pomoći, treba ga odgojiti, treba mu omogućiti za život, treba ga pripremiti za život, ali prije svega treba mu pomoći da ne izgubi ono najdragocjenije.

 

Što koristi čovjeku, ako dobije sav svijet, a pritom izgubi dušu svoju?

 

Kako to postići? Evo što je don Bosco govorio svojim dječacima kako da se zaštite i pobijede đavla.

Želite li da vam Gospodin udjeli mnoge milosti? Posjećujte ga često. Budite s Njim.

Želite li da vam Gospodin udjeli malo milosti? Nemojte ga posjećivati. Nemojte biti s njim.

Želiš li da te vrag napadne? Rijetko posjećuj Presveti Sakrament.

Želiš li da đavao bježi od tebe? Često posjećuj Isusa.

Želiš li pobijediti đavla? Uteci se Isusovim nogama.

Želiš li da te đavao pobjedi? Prestani posjećivati Isusa.

Posjet Isusu u Presvetom Sakramentu neophodan je ako želite pobijediti đavla.

Često posjećujte Isusa. Ako to učinite, đavao vas nikada neće nadvladati.

Da bismo čuli što Bog želi moramo biti s Njim. Moramo staviti molitvu u središte našeg života.

Ako nas molitva ne mijenja, moramo mijenjati molitvu. Ako nas molitva ne potiče na djela ljubavi i milosrđa prema bližnjem, moramo mijenjati molitvu. Onda je molitva bijeg, a ne nešto što me čini kršćaninom. Molitva nas mora poticati da izlazimo na periferije i nosimo Isusa drugima. Periferija je blizu, u Podsusedu.

Poslušni don Boscovim savjetima nakon svete mise ostali smo s Isusom u Presvetom Sakramentu na klanjanju za duhovna zvanja koje su vodili don Mladen i prednovaci.

 

Nakon klanjanja smo se okupili oko obiteljskog stola. Pun stol problema i netko ih treba riješiti.

 

 

Molitva don Boscu za otkrivanje životnog poziva

Gospodine Bože, ti stvaraš čovjeka i ti ga pozivaš. Meni nije jasno kamo me zoveš, ne znam put kojim trebam poći, a mnoge me stvari privlače i zbunjuju obećanjima varljive sreće. Po zagovoru svetog Ivana Bosca, koji je mladima pomogao otkriti vlastiti životni poziv, pomozi mi da upoznam tvoju volju i daj mi hrabrosti da je odlučno slijedim. Daj da pronađem onu istinsku radost, koja se rađa kada život darujemo drugima poradi tvoga Imena. Amen.