Župa Sv. Ivan Bosco

Župa "Sv. Ivan Bosco"

Prvi dan trodnevnice u sklopu priprave za blagdan našeg zaštitnika svetog Ivana Bosca bio je prepun Božjih blagoslova.

U 17 sati, prije večernje svete mise, u župi su se okupili ravnatelji osnovnih škola koji su imali duhovnu obnovu naslovljenu „Odgoj je stvar srca“. Obnovu su predvodili don Tihomir Šutalo, provincijal i don Branko Bendra, povjerenik za pastoral mladih u Hrvatskoj salezijanskoj provinciji. Kroz duhovnu obnovu, u današnja izrazito izazovna vremena, ravnatelji OŠ upoznali su pobliže život i djelo sv. Ivana Bosca. Posebno su razmatrane tri vrijednosti don Boscovog preventivnog sustava odgoja mladih: razum, vjera i ljubaznost.

Ravnatelji su sa susreta otišli s poticajnim i nadahnjujućim iskustvom, zahvalni na ugodnom i pozitivnom okružju kojim su dočekani od strane salezijanaca! Nakon obnove su prisustvovali svetoj misi i lomili Riječ i Kruh zajedno sa župljanima, a kasnije su se pridružili salezijancima za obiteljskim stolom.

 

Nedjeljna večernja misa je također i misa za krizmanike koji kroz tjedan imaju česte molitvene i vjeronaučne susrete u crkvi. Svetu misu je animirao zbor mladih „Svjetlo“.

Svetu misu je predvodio don Branko Bendra koji je zadnjih nekoliko godina bio na našoj župi, a sada je na Knežiji. U propovijedi, don Branko nas je poučio o putu svetosti koji je don Bosco ostavio u nasljeđe svojim salezijancima i mladima. Don Bosco je bio čovjek djela, a ne toliko riječi tako da je i put svetosti uspio sažeti u 5 točaka:

  1. Čuvajte se grijeha
  2. Čuvajte se prigode za grijeh
  3. Česta ispovijed
  4. Česta Euharistija
  5. Budite radosni

 

Poseban trenutak za salezijansku obitelj u Podsusedu (i šire) bilo je primanje troje novih kandidata u Udruženje salezijanaca suradnika, treću granu Salezijanske obitelji koju je osnovao sam don Bosco. Nakon propovijedi i vjerovanja uslijedio je protokol kojim su novi kandidati dali svoje Apostolsko obećanje „sa željom da Nebeskom Ocu uzvrate ljubav čineći dobro“ i tako postali salezijanci suradnici. To su bračni par Tomislav i Silvija Crnčec te Bruno Klabučar. U ime pokrajinskog vijeća u Udruženje ih je primila Tomislava Bikić, USS. Tom prigodom su i stari suradnici obnovili svoja obećanja. Nakon svete mise uslijedilo je predivno obiteljsko druženje.

 

Gospodine Isuse, hvala ti za tolike milosti, hvala ti za našu župnu zajednicu, hvala ti za don Bosca i njegove – NAŠE salezijance.

Majko, Marijo Pomoćnice kršćana, moli za nas i pomozi nam da ostanemo vjerni primljenim milostima