Župa Sv. Ivan Bosco

Župa "Sv. Ivan Bosco"

Prvu večer trodnevnice misu i klanjanje vodio je don Anto Stojić.

Na samom početku zahvalio je Gospodinu na posebnoj milosti koju ima naša župa da može slaviti trodnevnicu i blagdan zaštitniku župe svetom Ivanu Boscu, a zatim odmah trodnevnicu i blagdan svetoj Mariji de Mattias, utemeljiteljici sestara Klanjateljica Krvi Kristove koje žive i djeluju u našoj župi.

U propovijedi je, opisujući sveticu naglasio da je ona apostolica Krvi Kristove.

Marija De Mattias (Vallecorsa, 4. 2. 1805. – Rim, 20. 8. 1866.), utemeljiteljica je Družbe Klanjateljica Krvi Kristove. 

Njena pisma otkrivaju nadnaravne motive služenja i duboke kontemplacije Krista Raspetoga – kojim je bio nadahnut sav njezin trud i zalaganje za dragog bližnjega.

Njezinom životu nisu nedostajale patnje. Uranjajući u otajstvo Kristove muke i klanjajući se njegovoj Krvi, nije bilo moguće da i sama ne osjeti patnju i križ. Nju je posebno radosno prihvaćala kao dio sudioništva u Kristovu djelu otkupljenja i željela je da svaka sestra sve više uranja u vazmeno otajstvo.

Napisala je Pravila Družbe 1838. i 1857. Od svojih sestara tražila je i željela da budu apostoli, žene u službi drugim ženama, svjedoci koji nastoje propovijedati Evanđelje svojim životom i riječima, da budu redovnice na nov način. Njihov je apostolat odgajati žene i djevojke kako bi vjerski, duhovno, humano i kulturno napredovale te kao zdrave majke i supruge odgajale nove naraštaje.

Papa Pio XII. proglasio ju je blaženom 1950., a 18. svibnja 2003. svetom ju je proglasio papa Ivan Pavao II. te ju cijeloj Crkvi predstavio kao model življenja kršćanskog i posvećenog života, nazvavši je gorljivom mističarkom i zanosnom ženom akcije, koja je na području odgoja i evangelizacije otvorila nove putove ženine prisutnosti u Crkvi i ponudila originalne modele služenja Evanđelju. (preuzeto sa stranice https://www.klanjateljice.hr/zivot-i-djelo-sv-marije-de-mattias/)